OBAVJEŠTAJCI:

'ISIS možda ima uređaj za tiskanje putovnica. S njima su ušli u SAD?'

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
11.12.2015.
u 09:31

Sirija je navodno puna lažnih isprava, a lažne putovnice mogu se nabaviti za 200 do 400 dolara

Američki obavještajci upozoravaju da Islamska država možda ima uređaj za tiskanje putovnica te da je moguće da su sljedbenici te terorističke organizacije s pomoću tako izrađenih putovnica ušli u SAD, prenosi ABC News.

U izvještaju odjela za istrage o pitanjima domovinske sigurnosti (HSI) navodi se da Islamska država vjerojatno može tiskati realistične sirijske putovnice otkako su prošlog ljeta militanti osvojili grad Deir ez-Zor, u kojemu se nalazi sjedište ureda za izdavanje putovnica s "kutijama praznih putovnica" i uređajem za tiskanje. Drugi ured za putovnice nalazi se u Rakki, koja je već dulje vrijeme de facto glavni grad Islamske države.

– Kako je prošlo više od 17 mjeseci otkako su Rakka i Deir ez-Zor pali u ruke ISIS-a, moguće je da su pojedinci iz Sirije s putovnicama "izdanima" u ovim gradovima pod kontrolom ISIS-a ili su imali prazne putovnice i možda putovali u SAD – stoji u izvještaju, uz napomenu da je glavni izvor za ovu informaciju "umjereno pouzdan", što je druga najviša ocjena.

– Ako je ISIS imao priliku doći do legitimnih putovnica ili strojeva za stvaranje legitimnih putovnica, to predstavlja veliki sigurnosni rizik u SAD-u – rekao je bivši dužnosnik Ministarstva domovinske sigurnosti John Cohen.

Lažne sirijske putovnice, navodi ABC, pronađene su u Europi, među ostalima kod dvojice bombaša-samoubojica koji su sudjelovali u prošlomjesečnim napadima u Parizu. Prema izvoru koji je dao informaciju za ovaj izvještaj, Sirija je puna lažnih isprava, a lažne putovnice mogu se nabaviti za 200 do 400 dolara.

>> Sirijska oporba u siječnju počinje pregovore s Asadovom vladom

>> Sirija pod kontrolu Moskve, Irak ostaje Americi

Komentara 5

HH
helgin@hogar
09:50 11.12.2015.

s obzirom da nekim cudom poslije svakog teroristickog napada se nadje putovnica, ja bih rekao da imaju najmoderniji uredjaj na svijetu za pravljenje putovnica koje su otporne na bilo koje vatreno oruzje! to je jako vazno imati jer svaki terorist koji drzi do sebe ide s putovnicom u samoubilacku misiju! i jako mu je vazno da putovnica ostane citava iako ce se on pretvoriti u mljeveno meso!

TO
Tom99
09:51 11.12.2015.

Ne moraju oni tiskati putovnice već to za njih rade Turska i Saudijska Arabija .

Avatar Abcd....
Abcd....
11:30 11.12.2015.

Kada dodju u SAD onda im CiA tiska americke putovnice pa dodju malo u Pariz kao "turisti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije