Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeftino, a zabavno

Disc golf, ultimate frizbi i freestyle - gotovo nepoznati sportovi za cijelu obitelj

Disc golf
Foto: Privatna arhiva
1/2
16.09.2022.
u 10:43

Sport je vrlo sličan klasičnom golfu, a razlika je u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane plastične ili gumene diskove

Nino Đurak, Danica Pajtak, Aleksandar Bato Sudžuković, Radule Raško Mikić, Aleksandar Aki Vucković, Ana Gorički, Ira Molnar Gorički, Tomislav Gorički, Mario Mesarić, Marko Marčec i Vjeran Tuhtan. Članovi su to državne reprezentacije za koje je malo tko čuo, kao i o sportu kojim se bave. A hrvatska disc golf reprezentacija nedavno je osvojila 14. mjesto na svjetskom ekipnom prvenstvu koje se igralo u Varaždinu. Okupilo se rekordnih 25 zemalja s više od 250 igrača. Ostvaren je glavni cilj – prolazak prve faze natjecanja i ulazak u svjetski “Top 16”.

Prvo nešto o disc golfu. Taj sport igra se već 50 godina, najpopularniji je u SAD-u i zemljama zapadne Europe, posebno u Skandinaviji, gdje se uređuju tereni u parkovima i studentskim kampusima.

- Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu, a razlika je u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane plastične ili gumene diskove nalik frizbijima, s kojima trebaju pogoditi disc golf koš. Teren za disc golf može se uz prihvatljive troškove opreme do 50.000 kuna lako postaviti na gotovo svaku površinu. Kako disk putuje zrakom, a ne po tlu, može se igrati na livadi, u šumi, po kamenju, pijesku i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtjeva druge značajnije troškove održavanja. Svakom rekreativnom igraču za igru su dovoljna tek dva leteća diska koji se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 70 do 90 kuna po komadu, čime je i sam sport dostupan praktički svakoj zainteresiranoj osobi – kažu u Hrvatskom flying disc golf savezu koji vodi Tomislav Gorički.

Foto: Privatna arhiva

Ističe da Hrvatska ima ogroman potencijal za otvaranje novih disc golf terena. Hrvatski flying disc savez je osnovan 2013. godine i ima šest aktivnih klubova. Član je Svjetske flying disc federacije (World flying disc federation) koja je članica Međunarodnog olimpijskog odbora od 2015. godine, a u čijem radu sudjeluje čak 84 saveza sa svih kontinenata. Organizacija Professional Disc Golf Association (PDGA) navodi da se tim sportom redovno bavi oko pola milijuna ljudi diljem svijeta, a od osam do 12 milijuna ga je barem jednom isprobalo. Trećina članova PDGA-a je u dobi od 20 do 29 godina, trećina od 30 do 39 godina, a trećina je starijih od 40 godina. Uobičajeni teren za disc golf sastoji se od 18 staza (rupa), igra se u grupama od četiri do šest igrača, a prolazak cijelog terena traje oko dva do tri sata.

- Na stazi svi igrači počinju s iste polazne pozicije “tee”, a igru nastavljaju s mjesta na kojem im se zaustavio disk. Cilj igre je u što manje bacanja pogoditi diskom u završnu poziciju - disc golf koš. Najbolji igrač je onaj koji nakon odigranog cijelog terena ima ukupno najmanji broj izvedenih bacanja – pojašnjavaju pravila u HDGS-u.

Taj sport je, dodaju, vrlo lak za naučiti, ali težak za usavršiti, i u tome je njegova posebnost. Za razliku od većine drugih sportova disc golf mogu igrati jednako dobro osobe oba spola i svih dobi pa je to idealna aktivnost za cijele obitelji. Na svjetskom prvenstvu u Varaždinu države su bile podijeljene u skupine prema svjetskom rankingu. S Hrvatskom su u skupini bili SAD, Mađarska, Švicarska, Kolumbija i Austrija koja je pobijedila prošle godine na Europskom ekipnom disc golf prvenstvu.

- U svim mečevima pružili smo odličan otpor i vrlo dobru igru, a posebno bih istaknuo ženski dio naše reprezentacije bez čijih bodova bi prolazak u “Top 16” bio manje vjerojatan. Isto tako, žene su nastavile briljirati i u razigravanju te su nam donijele ukupno više od 50 posto bodova – kazao je Gorički koji je ujedno i kapetan hrvatske reprezentacije.

Foto: Privatna arhiva

Iru Molnar Gorički iz FDK-a Zagreb posebno je oduševila strast igrača prema tom sprotu. - Stekli smo nove prijatelje i ponovo sreli stare, zabavili se i uživali. I upravo takav međusobni odnos igračica i igrača, disc golf i ostale sportove s frizbijem čini drugačijima od drugih – ističe. U Hrvatskoj se disc golf sezona nastavlja Prvenstvom Hrvatske 24. rujna na Platku kraj Rijeke, prvom terenu u državi uređenom 2014., a u listopadu se nastavlja i hrvatska liga na novom terenu u Stubakima u Zagorju. Tereni za golf disc postoje uz sportsku dvoranu Arena Varaždin pokraj rijeke Drave, u staroj park šumi na brežuljkastom terenu u Varaždinskim Toplicama, u Toplicama Sveti Martin, u sportsko-rekreativnom centru Bijeli vrh, gdje je uređen golf disc teren “Pazi Medo”. Osnovani su klubovi u Varaždinu, Čakovcu, Rijeci, Zagrebu i Novoj Gradišci. Hrvatski Flying Disc Savez partner je u Erasmus sport projektu “Ravnopravno koračajmo s letećim diskom – frizbijem” kojemu je glavni cilj poticanje žena na bavljenjem sportom u ruralnim područjima. Projekt je okupio predstavnike Turske, Bugarske, Rumunjske, Litve i Hrvatske.

Nije disc golf jedini sport u hrvatskom flying disc savezu. Tu je o ultimate frizbi, dinamičan nekontaktni timski sport, jedna od varijacija igara s frizbijem koji je prvi put službeno odigran 1968 godine u Columbia High Schoolu u Maplewoodu u New Jerseyu. Igra se na terenu pravokutnog oblika s dvije “end zone” na svakom kraju, slično američkom nogometu.

Freestyle pak je sport koji kombinira osnovnu igru bacanja i ulova s aspektima gimnastike, plesa, borilačkih vještina i drugih fizičkih disciplina. Ekipe imaju dva ili tri igrača koji izvode koreografirane nastupe koji se sastoje od bacanja, hvatanja i pomicanja s jednim ili više diskova. Ocjenjuju ih suci koji ocjenuju i umjetnički dojam. Igra se i freestyle improvizacija između igrača, tzv. jamming. U Hrvatskoj se tim sportom aktivno bavi jako malo ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije