AUSTRIJSKI I NJEMAČKI MEDIJI

Islamski propovjednik mržnje iz Berlina online radikalizirao bečke Swift teroriste

General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts in Vienna this week were canceled
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
1/5
10.08.2024.
u 14:40

Istražitelji vide u video porukama islamskog fanatika “TicToc-izaciju salafizma”, prenosi austrijski dnevni list.

Austrijski dnevni list “Heute” pod naslovom “Propovjednik mržnje radikalizirao bečke Swift teroriste” danas izvještava, pozivajući se na pisanje njemačkog “Bilda” i njegove izvore u tajnim službama, kako je glavnog osumnjičenika za planiranje terorističkog napada na koncert američke glazbene superzvijezde Taylor Swift u Beču, 19-godišnjeg Austrijanca Berana A. iz Ternitza u Donjoj Austriji navodno online radikalizirao “propovjednik mržnje iz Berlina Abul Baraa”.

Prema pisanju “Bilda” i izvješćima njemačkih organa za zaštitu Ustava Islamist - influencer Abul Baraa imao je veze s za nasilje spremnim džihadističkim salafizmom”. Baara je svoje aktivnosti, kako se napominje, nakon zatvaranja džamije “As-Sahaba” u berlinskoj gradskoj četvrti Wedding, pretežito preselio na internet. I tako je bio, kako ističe Heute dostupan desecima tisuća koje dnevno krstare internetom. Istražitelji vide u video porukama islamskog fanatika “TicToc-izaciju salafizma”, prenosi austrijski dnevni list.

Njemačkim nadležnim vlastima je Baara svojim propovijedima mržnje posebno upao u oči u vrijeme pandemije korone, nakon čega su zatvorili džamiju u Weddingu. Međutim, njemu to navodno nije smetalo da svoje poruke i stavove prenese na društvene mreže i tako putem interneta ubrzo postane, prema pisanju Bilda, “jedan od najutjecajnijih propovjednika na njemačkoj salafističkoj sceni”. U svojoj video poruci ovaj Berlinac palestinskog podrijetla, između ostalo, govori o uroti zapadnog svijeta protiv islama. “Muslimani su za njega uglavnom žrtve”, navodi Bild i prenosi Heute.

 

GALERIJA Obožavatelji Taylor Swift i dalje se druže u Beču, a u jednoj ulici razmjenjuju i narukvice
General view outside Happel stadium after Taylor Swift's three concerts in Vienna this week were canceled
1/14

Austrijski dnevni list “Österreich”, pozivajući se također na njemački “Bild” piše da je “Abul Baraa, čije je pravo ime Ahmad Armih, do 2020. godine propovijedao u 'As-Sahaba' džamiji u Wedding, koja je zatvorena nakon što ju je policija pretresla 2018. godine zbog sumnji u financiranje terorizma”. 

Austrijska policija potvrdila je da se je glavni osumnjičenik za planiranje terorističkog napada Beran A. radikalizirao preko društvenih mreža, ali nije navela izvor, preko koga i gdje. Ono o čemu je izvijestila je da se je u srpnju ove godine zakleo na vjernost terorističkoj skupini Islamske države (IS). Austrijski IS fanatik, čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije, policiji je priznao da je planirao napad na koncert Taylor Swift u Beču. Rezultati istrage pokazali su da se je namjeravao automobilom zabiti u gomilu obožavatelja ispred bečkog stadiona Ernst Happel prošli četvrtak ili petak, kako bi ubio “što je moguće više nevjernika”. Istražiteljima je također priznao da je namjeravao upotrijebiti i noževe i mačete i eksplozivnu napravu za napad pored rasprodanog stadiona, gdje je pred 65.000 posjetitelja svake večeri trebala nastupiti Taylor Swift. Navodno je oko stadiona trebalo biti još oko 20.000 ljudi, koji nisu uspjeli kupiti ulaznice za koncert.

Ono što je također danas objavljeno je da je Državno tužiteljstvo u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt) u austrijskoj saveznoj pokrajini Donjoj Austriji odredilo istražni zatvor do 23. kolovoza glavno osumnjičenom 19-godišnjaku  Beranu A. iz Terlitza i njegovom prijatelju, drugo osumnjičenom 17-godišnjaku Luci K. koji je na stadionu za jednu tvrtku radio kao graditelj pozornice i monter skela, s obzirom da su obojica s područja te pokrajine. U Istražnom zatvoru ostaju zbog opasnosti od počinjenja kaznenog djela. Obojicu se sumnjiči zbog članstva u terorističkoj i kriminalnoj organizaciji. Kako je za austrijsku novinsku agenciju APA izjavila glasnogovornica navedenog Tužiteljstva obojicu uhićenih se optužuje da su povezani s Islamskom državom i da slijede njene ciljeve i namjere. Istraga se nastavlja.

Komentara 1

HA
Haha
15:22 11.08.2024.

Muslimani se svugdje prikazuju kao zrtve, to im je u genima. Nasi u BiH samo kmece, uvijek ugrozeni. Nisu svjesni da svojim postupcima stvaraju odbojnost i netrpeljivost. To jos zivi u srednjem vijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije