sumnjivo trošenje

Istraga USKOK-a: Odlaze dva generala

'14.07.2008., Zagreb - Sabor RH, general Grdic nazocio Odboru za nacionalnu sigurnost. General pukovnik Darko Grdic imenovan 2012. za glavnog inspektora obrane. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
22.01.2013.
u 15:11

Do sumnji u nenamjensko trošenje novca u VSOA-i došlo je nakon što je lani u srpnju general Zdravko Klanac zamijenio Grdića na čelu agencije, a Grdić je imenovan za glavnog inspektora obrane

Afera sa sumnjivim trošenjem 2,5 milijuna kuna u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) zbog koje su smijenjeni generali Darko Grdić i Ognjen Preost dobila je nastavak.

Kako doznaje Večernji list, donedavni zamjenik ravnatelja VSOA-e Preost, nakon razgovora s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, podnio je zahtjev za umirovljenje koji bi ovih dana trebao biti pozitivno riješen. No Grdić, bivši ravnatelj VSOA-e te donedavni glavni inspektor obrane, ne želi podnijeti zahtjev za umirovljenje, nego pokušava izlobirati svoj ostanak u vojsci. Navodno se od optužbi za nenamjensko trošenje novca brani time da ništa nije znao te da, ako je nepravilnosti i bilo, za njih bi trebali odgovarati njegovi podređeni koji su izravno odgovorni, a ne on. Iako Grdić ne bi bio prvi aktivni general protiv kojega je pokrenut kazneni postupak, bivšeg zapovjednika Kopnene vojske Mladena Kruljca vojni policajci privodili su u odori kada je uhićen, i u MORH-u i u Uredu predsjednika RH smatraju kako bi bilo bolje da eventualnu kaznenu prijavu dočeka izvan sustava.

Ispitani djelatnici

Ni iz jedne od te dvije institucije ne žele o tom slučaju službeno govoriti kako se to ne bi smatralo uplitanjem u USKOK-ovu istragu koja još uvijek traje, no na obje se strane očekuje da Grdić ode u mirovinu pa se može zaključiti da će, ako sam ne preda zahtjev, biti umirovljen odlukom ministra, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera.

– Odluka je na onima koji su za to nadležni, ali mora se znati da, ako se utvrde, blago rečeno, propusti ili greške u nekom sustavu, onda je odgovornost i na prvom čovjeku tog sustava. Nije nužno riječ o kaznenoj odgovornosti, ali odgovornost postoji – objasnio nam je jedan državni dužnosnik.

Do sumnji u nenamjensko trošenje novca u VSOA-i došlo se nakon što je u srpnju lani general Zdravko Klanac zamijenio Grdića na čelu agencije, a Grdić je imenovan za glavnog inspektora obrane. Klanac je brzo uočio nepravilnosti pa se u priču uključio i USKOK, a Grdić, Preost i još nekoliko djelatnika agencije su ispitani. Sporno je, kako se doznaje, trošenje novca iz fonda za posebne operacije koji VSOA koristi u svojim istragama, a problem je što ne postoji službena dokumentacija kojom bi se pravdalo 2,5 milijuna potrošenih kuna.

I Grdić i Preost spadaju u krug generala bliskih bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću pa se tako povećao broj "Mesićevih" generala koji pod sumnjom za protuzakonite aktivnosti napuštaju Oružane snage. U srpnju 2011. godine zbog sumnje u malverzacije sa zemljištem uhićen je general Mladen Kruljac kojeg je Mesić protežirao unatoč višegodišnjim sumnjama u nezakonito ponašanje.

Preost, koji je većinu svoje vojne karijere proveo u VSOA-i (bivši SIS), u javnosti se kao Mesićev čovjek počeo doživljavati nakon Sinjske alke 2001. godine, kada su se on i dvojica drugih alkara, Ivica Perić i Stipe Breko, usprotivili desničarskoj politizaciji Alke i napadima na tadašnju vlast Mesića i premijera Ivice Račana.

'Dečki iz Bruxellesa'

Trojica odmetnutih nakon incidenta na Alki otišla su na Pantovčak te su se ispričala predsjedniku zbog čega su bili izbačeni iz alkarskog društva. Mesić se Preostu, inače jednom od najtrofejnijih alkara u povijesti, odužio tako što ga je 2008. izvanredno promaknuo u čin generala iako nije imao formalne uvjete, nije završio Ratnu školu, a u činu brigadira proveo je samo dvije godine umjesto najmanje tri koliko je trebao.

Grdić je pak dio tzv. dečki iz Bruxellesa, grupe visokih časnika koji su dio svojih vojnih karijera proveli u vojnom predstavništvu u NATO-u ili vezano za pregovore o ulasku RH u tu organizaciju. Jedan je od najobrazovanijih časnika pa je njegova moguća upletenost u aferu začudila mnoge.

>>Generali u mirovinu, u tajne službe novi šefovi, remont MiG-ova

Komentara 29

KV
kviki111
20:46 22.01.2013.

Kako li naši heroji vole trošiti novac koji nije njihov!

FE
fefellerunt
20:54 22.01.2013.

Mislim da je ovdje ipak nešto drugo u igri a ne 2,5mil.kn ne vjerujem ,nikako ne mogu vjerovati da od svih odjela, baš samo VOA da ima muljanje,da nijedan zapovjednik nije muljao sa javnom nabavom .Prije će biti da su piknuli današnje nedodirljive, kao što su oni bili za mesića , pa su ovi jedva dočekali da ih se riješe, a ujedno oslobodili mjesta podobnima Mislim da je odavno HV prestao biti ono što je nekada bio, ovo je današnje gore nego jNA 80-tih, čisti karijerizam

ST
stranac
19:04 22.01.2013.

pa oni su generali..oni se nikoga neboje,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije