JESEN U BAŠKOJ NA KRKU

Istraživanje glagoljice, uživanje u 30-ak šljunčanih plaža, ispijanje žlahtine - zvuči kao odličan izlet, zar ne?

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška
1/11
14.09.2024.
u 14:35

10. izdanje Baška Outdoor Festivala održati će se od 11. do 13. listopada nudeći savršenu kulisu za jesenski aktivni odmor u kojem mogu uživati veliki i mali.

Rujan i jesen donijet će još lijepih dana kako bismo mogli uživati u vikend odmorima u destinacijama koje su tnam tijekom ljeta bila nepristupačne zbog vrućina i gužvi. Mjesto Baška na otoku Krku jedna je od lokacija koju  se može doživjeti punim plućima u tjednima pred nama. Turistička sezona u Baškoj ne prestaje ulaskom u rujan, baš naprotiv- destinacija se trudi produžiti sezonu bogatom ponudom koja spaja priču o glagoljici, Bašćanskoj ploči, bogatim vinogradima (između Drage Bašćanske i Jurandvora) na kojima nastaje svjetski poznata žlahtina,  priča se priča o tradicionalnoj hrani, ali i istražuju divne plaže luksuznim gliserima.

Ukoliko se odlučite doći u Bašku, znajte da se u mjestu koja je kolijevka glagoljice. Već na ulasku u Bašku dočekat će vas veliko slovo glagoljice koje će vam zaželjeti dobrodošlicu. Riječ je o slovu- L posvećenom svetoj Luciji zaštitnici vida te simbolu svjetlosti. Skulptura je impozantna, visoka 4,45 m i nije slučajno na ovom mjestu; ona označava ulazak u Jurandvor u kojem je, u sklopu crkve sv. Lucije iz  12.stoljeća, pronađena Bašćanska ploča iz 1100. godine, itekako važan dio hrvatske povijesti posebno hrvatskog jezika i književnosti.

Jurandvor je sa svojom prekrasnom pričom o povijesti i kulturi otvoren čitave godine, a voditeljica kompleksa Dana Kružić istaknula je kako je ponosna na to da ovaj lokalitet privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Kad je o glagoljici riječ još je jedna žena u Baški posebno ponosna na to što sudjeluje u projektima promocije ovog starog hrvatskog pisma. Branka Polonijo iz Društva Sinjali ponosno je pokazala Bašćansku stazu glagoljice posvećenu glagoljici i svim glagoljašima kroz našu povijest. Svrha joj je da u bašćanskoj dolini bude spomenik trajne vrijednosti koji će sve posjetioce ovoga područja uputiti u povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti kraja i povijesti hrvatske državnosti.

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Staza je uvrštena u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture, a svakom 'istraživaču' je dana mogućnost da uz vodič istraže lokacije svakog glagoljaškog slova i skupe sve simbole na jedno mjesto. S ispunjenim oznakama glagoljice dolazi se u TZ Baška po diplomu i prigodan poklon. Odlična atrakcija za male i velike istraživače.

Počeci turizma u Baški vraćaju nas u 1904. godinu kad se osniva “Društvo za poljepšanje mjesta”, a dvije godine kasnije i prvi hotel. U ljeto 1908. godine uređeno je i prvo kupalište s pripadajućom kupališnom zgradom, zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu (danas spomenik na plaži nosi njegovo ime), velikom prijatelju mjesta, koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja, zbog čega su prvi gosti bili Česi koji su i danas vjerni mjestu.  

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

O dijelu te povijesti, te o tome kako je Baška kao primarno ribarsko i trgovačko mjesto počela okretati svoju pažnju prema izrazitom turističkom potencijalu, te kako su nastali hoteli, kampovi, ali i drugi oblici smještaja uklopljeni u impozantnu povijesnu jezgru,  možete čuti od vodiča ili ako samostalno krenete u istraživanje stare gradske jezgre. Pogled će vam privući velika gradska plaža i uske kamene ulice kojima prolazi između prekrasnih kuća. Fasade su posebno ukrašene, na nekolicini njih još uvijek se mogu uočiti specifični dimnjaci 'fumari', a većina kuća ima uske kamene stepenice na kojima se kad sunce zađe vode 'ćakule'. 

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Kad je o Baški riječ svi koji je barem jednom posjete dobro će zapamtiti Velu plažu, najpopularnije odredište kupača u Baški koja je s vremenom postala prepoznatljiv simbol mjesta. S pravom je smatraju jednom od najljepših na Jadranu, a od 1999. godine ova je plaža ponosni nositelj Plave zastave kao dokaza visoke kakvoće i standarda plaže.  Tijekom rujna plaža je i dalje u potpunosti u funkciji, pa možete uživati u kupanju bez velikih gužvi. Uz Velu plažu Baška obiluje s tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne pješice ili barkom.  Barke različitih tipova možete istražiti na samoj rivi, a jedan od najboljih doživljaja je istraživanje okolnih plaža iznajmljenim gliserom.  

Na nekoliko 'bisera' kad je o plažama ovog kraja riječ – najpoznatijim uvalama Vela i Mala Luka te otoku Prviću koji je najveći nenastanjeni otok na Jadranu, poznat po „senjskoj“ buri. Ovaj otok ima oaze bilja i stanište je bjeloglavog supa (proglašen 1972. godine posebnim ornitološkim rezervatom), a koji krije nevjerojatan broj prekrasnih šljunčanih plaža na kojima možete čak i u ljetu uživati u osami. Zanimljivo je dodati i to da je 1972. otok  zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat. Stanovnici bašćanske kotline otok Prvić koriste za ispašu ovaca i pčela.

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Med od cvijeta kadulje, s otoka Prvića, izuzetno je cijenjen zbog svojeg specifičnog i ljekovitog sastava. Med izuzetne kvalitete lako se može kušati kad završite kupanje. Ulicama Baške krenite šetnicom  prema crkvi sv. Ivana koja se nalazi na području nekadašnjeg Kaštela Baška, zastanite na jednom od najljepših vidikovaca ovog kraja poznatom po zapanjujućem pogledu na čitavu bašćansku  dolinu i otok Prvić i ne propustite posjetiti vrijednu bašćansku obitelj OPG Vraneković koja nudi med od 100% kadulje sa otoka Prvića, brojne proizvode od meda, ali i jedinstvenu API komoru za inhalaciju 

Okrijepiti se možete u kultnom Restoranu Mošuna. Nekada je na tom mjestu bila suhozidna pastirska građevina (otuda naziv Mošuna), potom kultni disco klub, da bi 2018. godine postala jedan od najpopularnijih kvarnerskih restorana koji radi tijekom cijele godine. Dobrodošlicu će vam zaželjeti vlasnik, Dario Matejčić, ujedno i vrlo talentiran kuhar koji ne krije ljubav i strast prema poslu kojeg radi.

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Svakog dana ručno radi domaću tjesteninu, popularne šurlice, koju sljubljuje s tradicionalnim umacima pa ne propustite popularne krčke specijalitete poput šurlica s gulašom, bašćanske janjetine s ražnja, kojoj je čak posvećena i popularna manifestacija Crna ovca. Kad ste u Baški svakako danu nazdravite rashlađenom žlahtinom koju će vam u svom vinskom podrumu ili u vinogradu uz zalazak sunca poslužiti poznati krčki vinar Anton Toni Katunar. Proizvodnja vina Katunar Estate Winery uglavnom se oslanja na vlastito grožđe, jer posjeduju preko 200.000 trseva na dva lokaliteta: u Vrbničkom polju i u Bašćanskoj kotlini.

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Baška se može pohvaliti s oko 120 km uređenih i markiranih pješačkih staza, od kojih je najatraktivnija i najpoznatija staza „Put ka Mjesecu“ duga 7,5 km koja vodi prema „Mjesečevom platou“ kulturnom krajoliku koji krije suhozide, mošune, bunare, lokve, mrgare i najstariji ornitološki rezervat na svijetu Kuntrep. Na stazi vas očekuju vidikovci sa zapanjujućim pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i Velu plažu, a tijekom istraživanja pješice ili biciklom na putu se mogu susresti bašćanske ovce, magarci i druge autohtone životinje.  

Volite li adrenalin svakako isprobajte doživljaj znan kao 'Šetnja među krošnjama' koju organizira Zipline Edison. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji na otoku Krku a i šire, namijenjen obitelji i ljubiteljima pustolovina koja posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.

Foto: Nikola Zoko/ TZ Baška

Jubilarno 10. izdanje Baška Outdoor Festivala održati će se od 11. do 13. listopada nudeći savršenu kulisu za jesenski aktivni odmor te spajanje sportskih aktivnosti na otvorenom i uživanje u čarima netaknute prirode bašćanske doline. Uz čak pet atraktivnih outdoor sportskih programa (od trail trčanja, brdskog biciklizma, planinarenja do penjanja na stijeni i zip line doživljaja) manifestacija će biti popraćena i koncertnim nastupima te mnoštvom aktivnosti u kojima će svatko pronaći avanturu za sebe. Sve informacije potražite OVDJE

FOTO Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

1/19
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije