zdravstveni stručnjaci upozoravaju

Istraživanje pokazalo da neki tamponi sadrže teške metale i potencijalno otrovne kemikalije

Foto: Pixabay
1/3
12.07.2024.
u 21:12

"Najviše sam zabrinuta zbog menstrualnih proizvoda koji se koriste unutar tijela”, rekla je izvanredna profesorica globalnog zdravlja i zdravlja zajednice na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu, Virginia

Istraživanja su otkrila da tamponi i drugi menstrualni proizvodi mogu sadržavati teške metale poput olova i arsena te potencijalno štetne kemikalije kao što su PFAS, ftalati i hlapljivi organski spojevi. Ovi kontaminanti imaju sposobnost ometati endokrini sustav tijela, što može utjecati na razvoj, metabolizam i druge vitalne funkcije. Naime, prosječna osoba s menstruacijom potrošit će oko pet godina svog ukupnog reproduktivnog vijeka koristeći procijenjenih 11.000 tampona, higijenskih uložaka, gaćica i drugih menstrualnih proizvoda, kažu stručnjaci.

Iako su razine teških metala u tamponima bile niske, postoji zabrinutost oko mogućnosti da se ovi metali apsorbiraju kroz vaginalnu sluznicu u krvotok, što bi moglo imati nepoznate posljedice po zdravlje, piše CNN Health. Važno je naglasiti da trenutno nema sigurnih razina izloženosti olovu i arsenu koje su bez rizika za zdravlje, a daljnja istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli mogući rizici od dugotrajne upotrebe ovih proizvoda tijekom menstrualnog ciklusa.

"Ne želim da ljudi paničare, ali da budu svjesni da su teški metali pronađeni u ovim menstrualnim proizvodima", rekla je Kathrin Schilling, asistentica profesora znanosti o zdravlju okoliša na Sveučilištu Columbia Mailman School of Public Health u New Yorku . “Očito je da je sljedeći korak napraviti istraživanje koje bi pokazalo ispuštaju li se metali iz tampona u tijelo”, dodala je.

POVEZANI ČLANCI:

Vaginalno tkivo je propusnije od drugih dijelova tijela, pa ako bi studije otkrile da teški metali - ili zabrinjavajuće kemikalije - dospiju iz menstrualnih proizvoda u tijelo, to bi mogao biti značajan problem, rekla je Anna Pollack, izvanredna profesorica globalnog odjela i zdravlje zajednice na Sveučilištu George Mason u Fairfaxu, Virginia. "Najviše sam zabrinuta zbog menstrualnih proizvoda koji se koriste unutar tijela”, rekala je prof. Pollack, koja je bila koautorica pregleda desetogodišnjih studija o kontaminantima u tamponima, higijenskim ulošcima, menstrualnim čašicama i drugim proizvodima.

Schilling i njezin tim testirali su 30 tampona 14 marki kupljenih od velikih online trgovaca i trgovina u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Grčkoj. Istraživači su proveli slijepu studiju, tako da nisu znali robne marke. Tim je proveo testove za 16 teških metala: arsen, barij, kalcij, kadmij, kobalt, krom, bakar, željezo, mangan, živa, nikal, olovo, selen, stroncij, vanadij i cink.

"Pronašli smo prosječno 100 nanograma po gramu olova i 2 nanograma po gramu arsena u tamponima", rekala je Schilling, "ali nije bilo detektabilne razine kroma i žive, što je vrlo dobro." Organski tamponi sadržavali su više razine arsena, dok su neorganski tamponi imali više razine olova, pokazalo je istraživanje.

POVEZANI ČLANCI:

Razne kemikalije, poput PFAS-a, dolaze u okoliš iz industrijskih postrojenja, odlagališta otpada i proizvoda koji sadrže plastiku. Ftalati su otkriveni u raznim higijenskim proizvodima te se povezuju s reproduktivnim problemima kod muškaraca i žena. Studije su također pokazale da kemikalije poput PFAS-a mogu utjecati na hormonske i metaboličke puteve važne za rast i razvoj kod djece i mladih odraslih, te se povezuju s povećanim rizikom od raka i drugih zdravstvenih problema.

Preporuke za korisnike tampona uključuju promjenu tampona svakih četiri do osam sati kako bi se smanjio rizik od sindroma toksičnog šoka. Također se savjetuje oprez pri odabiru proizvoda i praćenje novih istraživanja kako bi se bolje razumjeli mogući rizici od dugotrajne upotrebe ovih proizvoda tijekom menstrualnog ciklusa.

>> FOTOGALERIJA Ubacite ih i vi: Najzdraviji smoothieji sadrže ovih 7 namirnica

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije