GRIPA PRED VRATIMA Cjepivo protiv gripe stiglo i nestalo

Istrom haraju viroze, a za gripu smo spremni

15.12.2008.
u 15:28

Je li 30 tisuća doza cjepiva protiv gripe, ista količina kao i lani, koje je Istarska županija dobila u listopadu, već planulo, pitaju se mnogi Istrani ovih dana, kada uobičajeno, pretkraj godine, prijavljuju i prve slučajeve gripe.

Cjepiva još ima
Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak točne će podatke o ovogodišnjoj procijepljenosti u Istri imati tek u veljači sljedeće godine. - U Zavodu za javno zdravstvo cjepiva još ima, pa se svi koji nisu uspjeli doći do njega kod svoga liječnika opće prakse još mogu procijepiti kod nas - kaže dr. Skopljak. Za kroničare i osobe starije od 65 godina cjepivo je besplatno a svi ostali morat će ga platiti 60 kuna.

U ordinacijama liječnika opće prakse gužvi zbog cijepljenja odavno nema. - I ja, kao i moje kolegice koje rade u Domu zdravlja na Verudi, još smo u listopadu potrošile većinu cjepiva koje smo dobile, a male količine čuvale smo za pacijente koji su se predbilježili za kasnije cijepljenje. Ja sam dobila 68 cjepiva, a sličan broj dobili su i ostali liječnici - kaže dr. Esin Drnda-Grdinić. Dr. Grdinić ističe da je bolje cijepiti se protiv gripe nego uopće se ne cijepiti, a za to još nije kasno jer gripa stiže tek u početku sljedeće godine, a cjepivu treba barem dva do tri tjedna da se aktivira.

- Gripa je ove godine već potvrđena u Italiji i to australski soj, Brisbane, koji je i sadržan u ovogodišnjem cjepivu - kaže dr. Vlasta Skopljak. Ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve Brisbane H1N1 i Brisbane H3N2 te B Florida. - Očekujemo da će ove godine gripa biti nešto jačeg intenziteta nego lani jer se ciklički ponavlja svake dvije do tri godine.

Haraju viroze
Možemo reći da će biti srednjeg intenziteta - kaže dr. Skopljak. Dok se gripa očekuje, Istrom haraju viroze. - To su trbušne i viroze gornjih dišnih puteva koje zahvaćaju i djecu, ali i odrasle. Valja biti oprezan i liječiti ih jer se nerijetko zakompliciraju u infekciju - kaže dr. Esin Drnda-Grdinić. Dodaje da je razlog većem broju viroza i vrijeme. Od ove južine svi ćemo istruliti. Preporučujem da se zatvoreni prostori redovito i često provjetravaju - kaže.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije