EUROPSKO VIJEĆE

Italija preuzela Europsku uniju

02.07.2003.
u 00:00

Jedan od prioriteta talijanskog predsjedanja bit će integracija "zapadnog Balkana"

BRUXELLES - Talijanski premijer Silvio Berlusconi jučer je od grčkoga kolege Kostasa Simitisa preuzeo predsjedanje Europskom unijom. Milijarder optužen za pranje novca, izbjegavanje poreza, lažno knjigovodstvo i podmićivanje sudaca danas će u Europskome parlamentu u Strasbourgu formalno predstaviti prioritete svojega polugodišta na čelu EU. Nakon što je Simitis uspješno proveo EU kroz vrlo teških šest mjeseci, Berlusconi će nastojati zastupnike uvjeriti da, usprkos mnogim suprotnim mišljenjima u europskim glasilima posljednjih dana, njegovo predsjedanje ipak neće biti farsa.

Talijanski prioriteti za EU već su poznati. Uz obvezu da priredi Međuvladinu konferenciju, koja bi do prosinačkoga summita EU izbrusila članke nacrta Europskoga ustava, koji do 15. srpnja mora doraditi Europska konvencija, Berlusconi je kao svoj prvi zadatak naveo popravljanje odnosa Bruxellesa i Washingtona, narušenih američko-britanskom iračkom pustolovinom.

- EU i SAD moraju se nadopunjavati, a ne međusobno natjecati. Zapad se mora ujediniti - izjavio je Berlusconi.

On također namjerava pokrenuti program "Djelovanje za rast" kako bi se probudilo europsko gospodarstvo. Riječ je o poticanju infrastrukturnih programa, koje bi financirala Europska ulagačka banka (EIB). U to spada i širenje mreže transeuropskih prometnih koridora (TEN) na "zapadni Balkan". To se područje, naime, ne spominje u 235 milijarda eura teškome prijedlogu širenja TEN-a do 2020. godine, koji je ovih dana upućen Europskome povjerenstvu (EC).

Talijani će se posvetiti i borbi protiv nezakonita useljavanja. Ministar vanjskih poslova Franco Frattini najavio je uspostavu agencije za zaštitu grčke, talijanske i španjolske obale od iseljeničkih valova, te izgradnju "zaštitnih središta" izvan europskih granica. Suzbijanje "crnoga gospodarstva" bit će jedan od načina da se smanji povezanost nezakonita useljavanja s organiziranim zločinom.

"Praćenje i potpora europskoj integraciji zapadnoga Balkana" također je, prema Frattiniju, među talijanskim prioritetima.

Berlusconi, koji će u Bruxellesu morati blisko surađivati sa svojim žestokim unutarnjepolitičkim protivnikom predsjednikom EC-a Romanom Prodijem, nastojat će nagovoriti Europljane da više novca izdvajaju za obranu, ali i da prodube suradnju sa Srednjim istokom, Sjevernom Afrikom, te Bjelorusijom, Moldavijom, Rusijom i Ukrajinom.

Stojan de Prato

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije