BRANI IH I ERDOGAN

Može li se Hamas zaista uspoređivati s ISIL-om? Izraelski povjesničar: To je površno i pogrešno

Hamas
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/15
26.10.2023.
u 23:01

Hamas je, prema riječima izraelskog povjesničara Itzchaka Weismanna za tamošnji list Haaretz, pokušavao biti inkluzivan za sve religijske skupine u Gazi, a svakako nije ispoljavao ponašanje ISIL-a koji bi naprosto pogubio svakoga tko se nije molio u pravo vrijeme

Sunitska Islamska država smatra Hamas otpadničkom organizacijom zbog naslonjenosti na šijitski Iran. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Izraelu je usporedio Hamas s ISIL-om. Donekle je razumljivo kada tako nešto kaže Benjamin Netanyahu, no kada takve riječi dođu od lidera svjetske sile, što Francuska ipak jest, onda je to nešto bitno drugačije. Neprijeporno je da je bilo elemenata zvjerstava u stilu ISIL-a u terorističkom napadu Hamasa na Izrael pa nije bilo teško povući paralelu s ponašanjem pripadnika Islamske države u čemu je Izrael pronašao temelja u traženju da se oformi koalicija slična onoj koja je rušila ISIL.

I to je ponovio i Macron, dapače, naglašavajući kako je njegova zemlja spremna za takvu koaliciju. No, niz svjetskih medija tvrdi da takva konstatacija ne odgovara istini. Jasno, i Hamas nastoji svojim “metodama” ishoditi stvaranje palestinske države, no ta se država ipak ne može usporediti s ISIL-om čije je vodstvo sebe gledalo kao neku vrstu nastavljača sada već dosta daleke povijesti, državno uređenje trebalo je nalikovati kalifatu, a prostor bi se protezao na najmanje tri bliskoistočne države. Ima onih koji smatraju kako se izjednačavanjem Hamasa i ISIL-a postiže moralni kapital za jednaku razinu destrukcije prema stanovništvu Gaze, na način kako se kretalo protiv ISIL-a.

Druga je komponenta tvrdnja da je Hamas ionako oduvijek i bio ISIL, odnosno podupiratelj takvog pristupa ponajprije zato jer je i sam islamistička organizacija. I to naoružana pa je to još jedno opravdanje. No, da je tako i ne mora biti točno.

Odnosno prilično je sigurno da nije s obzirom na to da je sunitski ISIL Hamas smatrao otpadničkom organizacijom zbog naslonjenosti na šijitski Iran. Jer, Hamas je, prema riječima izraelskog povjesničara Itzchaka Weismanna za tamošnji list Haaretz, pokušavao biti inkluzivan za sve religijske skupine u Gazi, a svakako nije ispoljavao ponašanje ISIL-a koji bi naprosto pogubio svakoga tko se nije molio u pravo vrijeme.

POVEZANI ČLANCI:

Za Weismanna tvrdnja da je Hamas isto što i ISIL jer je napravio pokolj, površna je i pogrešna. K tome, takva tvrdnja nije ništa novoga, i potječe iz 2014. godine. I to od samog Benjamina Netanyahua koji je tada u zamahu zvjerstava ISIL-a usporedio zločine za koje je tvrdio da ih Hamas radi po Gazi s onim Islamske države. Konkretno je to bilo nakon pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja. - Hamas je ISIL, ISIL je Hamas. Oni su neprijatelji mira, oni su neprijatelji Izraela, oni su neprijatelji svih civiliziranih zemalja. I ja vjerujem kako su oni neprijatelji samih Palestinaca - rekao je tada Netanyahu. Godina je 2014. Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je jučer da Hamas nije teroristička organizacija.

“Hamas nije teroristička organizacija, to je oslobodilačka skupina, ‘mudžahedini’ koji se bore za zaštitu svoje zemlje i naroda”, rekao je turski predsjednik. Brojni turski saveznici u NATO-u smatraju Hamas terorističkom skupinom, a njegove izjave snažno je osudio Matteo Salvini, zamjenik talijanske premijerke. Rekao je da su Erdoganovi komentari “teški i odvratni”. Ima i entiteta u Izraelu koji se s time slažu, poput medija The Jerusalem Post gdje se tvrdi da je takva usporedba validna jer Hamas i ISIL dijele iste ideološke temelje i štuju iste filozofske figure koje su ih razvile, Abdullaha Azzama i Sayyida Qutba.

Prvog se smatra ocem modernog džihadizma, a Qutb egipatski ideolog kojeg smatraju tvorcem teoretske baze za radikalni islam. A onda su za pobornike ove teorije i još neke karakteristike poput dehumanizacije nemuslimana, ponašanje prema ženama te mučeništvo. Ti se nadaju da će dvije organizacije dijeliti i još jednu karakteristiku, a to je gubitak teritorija.

Komentara 2

FU
Fusnota
20:35 26.10.2023.

Radnička stranka Kurdistana nije teroristička organizacija nego mudjahedinska organizacija boraca za slobodu od ugnjetavanja. Turski predsjednik bi trebao brati rječi u obrani Hamasa. Bombardiraju Kurde po okolnim državama kao što i I Izrael radi.

DU
Deleted user
08:32 27.10.2023.

Možda se gospodin sječa da su židovi bili zatvarani po logorima i ubijani a sada oni zatvaraju ljude u geta ograđujući ih betonskim zidovima ! Drugi su ubijali su židovsku djecu a sada oni ubijaju drugu djecu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije