NEPRAVOMOĆNO

Ivan Zečević osuđen na godinu dana zatvora zbog premlaćivanja

09.12.2008.
u 13:39

ZAGREB – Želim da shvatite da agresivnost zbog agresivnosti ne smije biti obrazac ponašanja – kazala je sutkinja Sanda Bramberger Ostoić Ivanu Zečeviću (23) nakon što ga je nepravomoćno osudila na jednu godinu jer je s još 10-ak pripadnika ekstremno nasilnog neformalnog ogranka BBB-a Agram crew 9. ožujka isprebijao N. K. (28).

U doba učestalih napada na supkulturne skupine, tužiteljstvo je za Zečevića tražilo jednu godinu optuživši ga da je te večeri u skupini progonio N. K. i prijatelja mu nekoliko ulica, a kad su N. K. uhvatili u Mutimirovoj, na njega se obrušila kiša udaraca bejzbolskim i teleskopskim palicama, nogama i rukama te su mu napadači čak i skakali po koljenu. Napadnuti mladić rukama je štitio lice, pa mu je slomljen prst na ruci.

Zahvalio sutkinji
Iako se Zečević branio da do suđenja nikada nije vidio N. K., sutkinji je ipak zahvalio na presudi i izrazio žaljenje te je djelovao kao da tako doista i misli. Sutkinja je kazala da je jedini motiv za napad bila potpuno bezraložna agresivnost i bijes. Kao olakotnu okolnost uzela mu je neosuđivanost, a kao otegotnu to što je kažnjavan zbog nereda na stadionima. Tijekom suđenja Zečević je molio da ga se pusti da se brani sa slobode kako bi nastavio uspješan studij sociologije.

– Inače bi želja za studiranjem bila pozitivna. Ali, ne želim da fakultetski obrazovani ljudi prihvaćaju nasilnički obrazac, ne želim da budu dio grupe. Želim da se uče tomu da imaju vlastitu glavu – kazala je sutkinja i dodala da je sve više skupina posvećenih divljanju i bješnjenju.

Poruka tihoj većini
– Ovo je poruka i tihoj većini, koja trpi agresivnost, ne zove policiju, a istovremeno očekuje promjene, kao da će ih netko drugi provesti – kazala je.

Pola godine pritvora uračunala mu je u kaznu i do pravomoćnosti ga pustila na slobodu zbog načela razmjernosti kazne.

Nasilje među naviječkim skupinama

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije