nekad i sad

Ivana Banfić - Trebala je biti operna pjevačica, ali previše je voljela pop

'banfic2_nnn_ekr_180213'
Foto: ''
1/7
23.02.2013.
u 10:20

Dino Dvornik, s kojim se Ivanu spojio Zoran Škugor, pjevačici je već pri prvom susretu bio neobičan, totalno drukčiji od drugih i ispred svog vremena.

Kako svjedoči fotografija desno, pop pjevačica Ivana Banfić, umjetničkog imena I Bee, bila je preslatka beba, i već je kao mala djevojčica bila svoja.

– Imala sam bujnu maštu i znala sam se sama zaigrati. Glazbu sam spoznala s tri godine i otad me pretežno samo ona zanimala. Već tada počela sam prstićem prebirati po tipkama kućnog pijanina koji su mama i tata svirali iz hobija. Jednom bih čula melodiju i odmah bih je znala odsvirati i otpjevati – otkriva Ivana s kakvim se istančanim sluhom rodila.

Pjevati učila od opernog prvaka

Roditelji su prepoznali kćerinu nadarenost te je paralelno s prvim razredom redovne osnovne škole krenula i u glazbenu. Sjeća se da su joj satovi klavira bili prava muka jer je jedva nalazila strpljenja sjediti 45 minuta za instrumentom i vježbati, a još teže joj je padalo učenje tehnikalija na solfeggiu.

– Voljela sam pjevati u zboru i svirati konkretne melodije, ali ponavljanje ljestvica i ostale tehničke vježbe bile su mi strašne! Ipak, uspjela sam i iz sviranja i iz solfeggia imati odličan – pohvalila se glazbenica. Nakon završene osnovne glazbene škole, dvije godine učila je solo pjevanje kod opernog prvaka Stojana Stojanova, a onda se našla pred prekretnicom - ići u opernu ili zabavnu glazbu.

– Profesor Stojanov jako je žalio što se nisam odlučila za operu jer me smatrao ogromnim talentom za klasičnu glazbu. Ali, ja sam slijedila svoje srce i odabrala sam ono što sam željela, a to je zabavna glazba, pop i elektronika. No, dandanas volim poslušati operu, to je poseban doživljaj – priča 43-godišnjakinja. U to vrijeme dogodio se i \"sudbonosni\" susret s lovcem na talente Zoranom Škugorom koji je Ivanu spojio s Dinom Dvornikom. Škugor je 17-godišnjakinju primijetio dok je s ocem i bratom nastupala na terasi zagrebačkog hotela, ponudio joj suradnju i upoznao je s Dvornikom, koji je u to vrijeme također bio mladi talent.

Osam godina skupa od jutra do sutra

– Dino mi je već pri prvom susretu bio neobičan, totalno drukčiji od drugih, ispred svog vremena. Čim sam čula njegove radove, znala sam da je to ono što i ja želim raditi. Kad sam snimila svoju prvu pjesmu \"Dođi\" koju je napisao Dino, bilo je to ostvarenje svih mojih snova!

Revolucionarnih i plodnih, što se domaće, ali i svjetske glazbene scene tiče, 1990-ih nastupala je gotovo svaki dan, a kada nije nastupala, išla je na partyje u Tucman, Aquarius, Tunel, Kašinu, Gjuru 2, gdje se družila s ostalim sljedbenicima magične elektronike.

– To je bio stil života i jedino važno. Gdje god se vrtjela elektronska glazba, tu sam bila i ja. Kad nije bilo partyja u nekom klubu, napravili bismo ga doma. Tako sam živjela do početka 2000-ih – govori I Bee koja je 1990-ih inovativne i zarazne plesne koreografije, ali i stylinge u svojim spotovima osmišljavala s Tomislavom Trženom, poznatijim kao Double T-jem.

– Osam godina Tomislav i ja bili smo zajedno od jutra do sutra. On je zaslužan i za slavni ples u spotu \"Šumica\". Planiram, ali on to još ni ne zna, angažirati ga za koreografiju novog ljetnog spota. Majstor je u osmišljavanju jednostavnih, a efektnih pokreta koje svi odmah pohvataju – hvali Banfić, majka trogodišnjeg Jana, i dodaje: – Sad imam još više energije nego u dvadesetima, a pojavile su i neke nove energije koje onda nisam imala, ponajprije smirenost u euforiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije