Hrabri 17-godišnjak

Iz buktinje na sigurno izvukao petero djece

požar
Ivica Galović/Pixsell
20.12.2011.
u 17:37

Uljepšajte im Božić: Koprivčevićima je sve izgorjelo, a donacije se mogu predati u dom Mjesnog odbora

Kada me je ujna probudila povicima da gori kuća, ni trenutak se nisam predomišljao. Pohitao sam na kat kako bih izvukao djecu iz požara – govori Luka Dotlić (17), junak koji je spriječio tragediju nakon što je planula kuća obitelji Koprivčević u Ulici Natka Nodila u Brodskom Vinogorju.

Kuća tek obnovljena

Učenik drugog razreda Industrijsko-obrtničke škole, koji je spavao u prizemlju zajedno s bakom, svojom je hrabrošću spasio živote bratićima zarobljenim u plamenoj buktinji, iznoseći ih jedno po jedno iz dima i vatre koja se u svega nekoliko minuta raširila po cijeloj kući. Iako se požar proširio i na krovište s kojega su počeli padati crepovi, zahvaljujući njemu svi su spašeni.

– Kada sam došao na gornji kat, vatra se s terase već počela širiti u sobu. Najprije sam uzeo bolesnog Antonija, a onda i petnaestomjesečnog Josipa, probudivši usput Gorana koji je alarmirao preostalu dvojicu braće. Nisam uopće razmišljao o strahu, morao sam spasiti djecu pod bilo koju cijenu – govori hrabri brodski srednjoškolac.

Činjenica da zbog Lukine požrtvovnosti nitko nije stradao jedino je pozitivno u ovoj priči.

Sedmeročlana obitelj Koprivčević, ionako pritisnuta financijskim poteškoćama, nakon četiri je godine ponovno ostala bez ičega. Iako je reakcija vatrogasaca bila brza, požar je zahvatio čitavo potkrovlje, a izgorjelo je i gotovo cijelo krovište pa im je potrebna sva pomoć.

– Upravo smo prije nekoliko dana jednom donacijom obnovili kompletno pokućstvo, a sada nam je drugi put za manje od pola sata sve izgorjelo. Šteta je stopostotna i bit će je jako teško nadoknaditi. Svaka pomoć u namještaju ili bilo čemu drugom prijeko nam je potrebna. Ipak, sretni smo što ćemo Božić barem dočekati na okupu – kaže Damir Koprivčević, inače zaposlen u pekari. Susretljivošću župnika Davida Sluganovića, privremeni dom Koprivčevići su pronašli u obiteljskom domu Blaža pri župi Svete obitelji, a uskoro će se preseliti u drugu kuću u Brodskom Vinogorju, koju im je do završetka obnove njihova izgorjelog doma velikodušno ustupila obitelj Šebalj.

U pomoć su priskočili i predstavnici grada te Mjesnog odbora Brodsko Vinogorje, koji će im pokušati ponovno osposobiti dom za stanovanje. Od petero djece, jedno je s ozbiljnim poteškoćama u razvoju te su stručni suradnici Zavoda za socijalnu skrb Brodsko-posavske županije već mjesecima u pregovorima o njegovu smještaju u zagrebačku bolnicu u Kukuljevićevoj ulici.

Pomoć dobrodošla

– Razgovarali smo s liječnicima kako bi  zbog ovih novonastalih okolnosti najbolje bilo kao prvi korak hospitalizirati malog Antonija. Tako bismo majci omogućili da se može brinuti o preostalo četvero djece – kaže socijalna radnica Anka Bogdanović. Građani koji žele pomoći Koprivčevićima svoje donacije u namještaju i svemu ostalom mogu predati u domu MO-a Brodsko Vinogorje.   

Ključne riječi

Komentara 4

LO
Lošinjan
19:30 20.12.2011.

TO JE PRAVI HEROJ, ONAJ U SJENI ZA KOJEGA SE NIKAD NIJE SKANDIRALO. BRAVO MALI, SVAKA ČAST!!!

FJ
Fadil Jahic spanac
22:47 20.12.2011.

pravi si LJUDINA!!! LJUDSKI ti HVALA za tako dobar gest koji si napravio!! Budi i ostani primjer!

KT
Kralj Tvrtko
04:26 21.12.2011.

Zašto ovo nije na naslovnoj strani ispred svih vijesti o broševima, revanšizmu, odgovornosti lopova lijevih i desnih? Dok takvi uređuju hrvatske novine, narodu ne treba opijum. Sram vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije