'DATOTEKA NIJE BILA ČITLJIVA'

Iz MUP-a o tome da nisu znali otvoriti 'zip file': Ugrožava se ugled hrvatske policije

Zagreb: Policajci u ophodnji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
24.09.2024.
u 17:03

Objava ovakvih neprovjerenih informacija ne doprinosi izgradnji povjerenja između policije i građana, što je od ključne važnosti za borbu protiv počinitelja teških kaznenih djela," zaključuju iz Ministarstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) reagiralo je na članak objavljen na portalu Telegram, koji je izazvao burne reakcije u javnosti. U članku se navodi kako hrvatska policija "nije znala otvoriti zip file" s dokazima koje je poslala Udruga Osnažene, a vezano za slučaj dijeljenja intimnih fotografija djevojčica na društvenim mrežama. Ministarstvo je ocijenilo da su preneseni navodi neprovjereni i da nanose štetu ugledu hrvatske policije.

Na službenoj stranici MUP-a ističu sljedeće:

"Iz Udruge Osnažene prvotno su na javno objavljenu adresu e-pošte policija@mup.hr uputili mail koji nije sadržavao privitak, na što im je djelatnik Službe za odnose s javnošću ovog Ministarstva skrenuo pažnju. Potom su datoteke dostavljene u formatu koji u tom trenutku nije bio čitljiv, zbog čega su zamoljeni da ih dostave u drugom formatu. Nakon što su datoteke dostavljene u čitljivom formatu, djelatnik odnosa s javnošću proslijedio ih je u roku od nekoliko minuta stručnoj službi unutar Kriminalističke policije."

MUP napominje da opisana procedura predstavlja standardnu praksu u komunikaciji između građana i tijela državne uprave, te naglašava da po navedenoj prijavi nije postupala kriminalistička policija niti je došlo do oštećenja ili ugrožavanja bilo kakvog kriminalističkog istraživanja.

U svom odgovoru, MUP naglašava kako hrvatska policija raspolaže potrebnim alatima za digitalnu forenziku, što im omogućava uspješnu provedbu kriminalističkih istraživanja te potiču građane da prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece, pa i anonimno. "Objava ovakvih neprovjerenih informacija ne doprinosi izgradnji povjerenja između policije i građana, što je od ključne važnosti za borbu protiv počinitelja teških kaznenih djela," zaključuju iz Ministarstva.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Moćne Gurkhe koriste specijalci u svijetu, a hrvatski primjerci prvi su u Europi

Zagreb: Policajci u ophodnji
1/23
Ključne riječi

Komentara 2

VG
Vgboy
18:22 24.09.2024.

Pa vicevi o policiji su i danas aktualni,uz to sve rade linijom manjeg otpora , neće se na Mamiću i takvima dokazivati

JE
Jegermeister
17:43 24.09.2024.

Žalosno. No to su one iste osobe koje nemogu napraviti niti minimum sklekova za obaveznu godišnju provjeru. Bitno je da su izrazito neljubazni na šalteru kada prime stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije