Operateri otežavaju posao vatrogascima

Iz Savske jure gasiti na Žumberak

20.04.2007.
u 23:43

Izbije li požar u parku prirode Žumberak, dojava o njemu stići će u Javnu vatrogasnu postrojbu Centar na Savskoj cesti 1. Naime, još se koristi broj 93 budući da operateri fiksne i mobilne telefonije nisu do kraja omogućili preusmjeravanje tih poziva.

Čak sedamdeset posto svih poziva na 93 s mobilnih telefona i trideset posto s fiksnih telefona iz mjesta Zagrebačke županije završi na Savskoj. Dotad vatrogasci iz četiri profesionalne vatrogasne postrojbe, Zaprešić, Velika Gorica, Ivanić Grad i Samobor, i 283 dobrovoljna vatrogasna društva i ne znaju da negdje gori, a dragocjene minute prolete.

To je samo jedan od paradoksa plana zaštite i spašavanja Zagrebačke županije i njegova najslabija karika. Drugi je da desetak općina u županiji još nije donijelo plan interveniranja i spašavanja u slučaju požara, iako su zakonski rokovi za to odavno prošli, rečeno je jučer na sjednici zapovjedništva zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Zagrebački župan Stjepan Kožić stoga je predložio, a zapovjedništvo prihvatilo da se općine upozore na žurno donošenje planova.

Protiv općinskih načelnika sektor za inspekcijske poslove u protivnom će podnijeti prekršajne prijave. Na sjednici je upozoreno na sve veći broj divljih odlagališta smeća kao izvora požara te je prihvaćen financijski plan od 2,3 milijuna kuna od čega će županija osigurati milijun i pol kuna. Dogovoreno je da vatrogasna društva i ovoga ljeta gase požare u priobalju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije