Eskalira sukob s Hezbollahom

Izrael gađao predgrađe Bejruta nakon raketnog udara iz Libanona

Posljedice izraelskog zra?nog napada na Libanon
Foto: ALI HASHISHO/XINHUA
1/6
20.09.2024.
u 20:36

Glavni tajnik Hezbollaha Hassan Nasrallah najavio je "snažan obračun i pravednu odmazdu", upozorivši da će odgovor biti neočekivan

Sukob između Izraela i Hezbollaha prijeti ne samo destabilizacijom Libanona i Izraela već i širim regionalnim sukobom koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za cijeli Bliski istok. Ako se ne pronađe diplomatsko rješenje, postoji opasnost da sukob preraste u otvoreni regionalni rat s potencijalno katastrofalnim posljedicama za cijeli svijet. Ovaj sukob mogao bi izazvati lančanu reakciju koja bi uključila Iran, Siriju i druge regionalne aktere, potičući potencijalnu kataklizmu. Izraelski napadi na Hezbollah, potaknuti strahom od povećane vojne prijetnje iz Libanona, povezani su s pokušajima Tel Aviva da oslabi iranski utjecaj u regiji.

Hoće li postići dogovor?

U izraelskom napadu na predgrađe Bejruta, glavno uporište Hezbollaha, pogođena je stambena zgrada. Do zaključenja ovog broja, prema libanonskom ministarstvu zdravstva, ubijeno je osmero ljudi, dok ih je 60-ak ranjeno. Međutim, to nisu konačne brojke jer puno je ljudi ispod ruševina. Gust oblak dima diže se nad Bejrutom, glavnim gradom Libanona, nakon što je izraelska vojska priopćila da je izvela "ciljani napad". Napadnuto područje puno je trgovina i tržnica, i tamo živi puno ljudi. Izraelci tvrde kako je meta njihovog napada bio zapovjednik snaga Radwan, elitnih jedinica Hezbollaha, Ibrahim Aqil.

Prije toga je novi val nasilja započeo nakon što je Izrael izvršio niz zračnih napada na Hezbollahove pozicije u Libanonu. Izraelsko ratno zrakoplovstvo izvelo je više od 80 napada u samo pola sata, ciljajući ključne Hezbollahove infrastrukture. Ovi napadi odgovor su na seriju eksplozija koje su pogodile stotine pagera i komunikacijskih uređaja koje Hezbollah koristi, a koje se pripisuju izraelskim obavještajnim službama. Eksplozije su izazvale smrt najmanje 37 ljudi, što je dodatno pojačalo napetosti. Izraelska vojska također je izjavila kako su napadi ciljali raketne platforme koje je Hezbollah pripremao za napad na izraelski teritorij.

POVEZANI ČLANCI:

Oko 130 projektila ispaljeno je iz južnog Libanona prema sjevernom Izraelu, izazvavši nestanke struje i požare u regijama poput Safeda i Metule. Izraelske zračne snage reagirale su s velikom silom, uništivši više od 100 Hezbollahovih raketnih platformi. Također su potvrdili presretanje mnogih projektila ispaljenih iz Libanona, ali šteta je već počinjena. Metula, grad na sjeveru Izraela, pretrpjela je značajna razaranja. Prema izraelskim medijima, više od 50 kuća oštećeno je u jednom od najgorih napada otkad je sukob eskalirao. Procjenjuje se da je od početka sukoba oštećeno više od 300 kuća, što čini gotovo polovicu svih domova u ovom gradu.

Glavni tajnik Hezbollaha, Hassan Nasrallah, održao je u četvrtak svoj prvi govor otkako su napadi počeli. Nasrallah je najavio "snažan obračun i pravednu odmazdu", upozorivši da će odgovor biti neočekivan i nemilosrdan. Ova prijetnja ukazuje na mogućnost da Hezbollah planira intenzivirati svoje vojne operacije protiv Izraela, koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije i mogućeg rata širih razmjera. Nasrallah je bio jasan, odgovora će biti, a gdje i kada, uz njega je poznato samo još nekolicini bližih suradnika. Izraelski mediji tumače njegovu izjavu kao mogućnost napada diljem Izraela bez presedana. Nasrallah je optužio Izrael za ratne zločine, tvrdeći da su napadi na komunikacijske uređaje i civilnu infrastrukturu masakri. Nasrallah je ponovio da je jedini način da prestanu djelovati protiv Izraela, da Netanyahu pristane na sporazum i zaustavi krvoproliće u Pojasu Gaze. Međutim, do toga, po svemu sudeći, neće doći tako skoro.

Naime, nakon što je još prije nekoliko dana Bidenova administracija tvrdila da su prekid vatre i oslobađanje talaca na dohvat ruke, visoki američki dužnosnici sada priznaju da ne očekuju postizanje dogovora između Izraela i Hamasa prije kraja mandata predsjednika Joea Bidena, izvijestio je Wall Street Journal. Bijela kuća je prije izjavila kako su zaraćene strane već pristale na "90 posto" teksta sporazuma, što daje određenu nadu za napredak. Ipak, brojni visoki dužnosnici iz Bijele kuće, State Departmenta i Pentagona tvrde kako zaraćene strane neće pristati na trenutačni okvir.

POVEZANI ČLANCI:

Izraelski dužnosnici istaknuli su dva glavna razloga za ovaj pesimizam. Prvi je omjer palestinskih zatvorenika koje Izrael mora osloboditi kako bi vratio svoje državljane koje drži Hamas, a drugi je dvodnevni napad na Hezbollah korištenjem eksplozivnih dojavljivača i radijskih uređaja, nakon čega su uslijedili izraelski zračni udari, što je povećalo mogućnost sveopćeg rata i dodatno zakompliciralo diplomatske napore s Hamasom.

Istraga u Libanonu

Istodobno, prema informacijama do kojih su došle libanonske dnevne novine bliske Hezbollahu, Al-Akhbar, Hezbollahovi tehnički timovi otkrili su eksplozivne naprave unutar pagera, što je pokrenulo istragu o načinu na koji su te naprave postavljene i aktivirane. Utvrđeno je da je neprijatelj, koristeći sofisticirane tehnike, uspio ubaciti eksplozive u pagere i povezati ih s baterijama. Hezbollah je brzo reagirao, povukavši sve uređaje iz upotrebe te ih neutralizirao. Istraga se proširila na druge sigurnosne agencije u Libanonu, koje istražuju kako su eksplozivi ubačeni i tko stoji iza ove operacije. U središtu sumnje je izraelska obavještajna služba, koja je navodno osnovala lažnu tvrtku kako bi poslala minirane uređaje Hezbollahu.

>> FOTOGALERIJA Pogledajte trening Sjevernokorejaca: Stotine bez majica skaču preko prepreka, a pušku zgrabio i Kim Jong-un

Posljedice izraelskog zra?nog napada na Libanon
1/15
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije