POKRENUTA SLUŽBENA ISTRAGA

Jeziv video izraelskih vojnika, bacali su tijela Palestinaca sa zgrade: 'Ovo je duboko uznemirujuće'

Izraelci bacaju tijela Palestinaca
Screenshot/Twitter
20.09.2024.
u 20:14

Izraelske obrambene snage (IDF) u petak su izjavile da se radi o "ozbiljnom incidentu" koji "nije u skladu" s njihovim vrijednostima i onim što se očekuje od njihovih vojnika. Prema međunarodnom pravu, vojnici su dužni osigurati da se tijela, uključujući tijela neprijateljskih boraca, tretiraju s poštovanjem

Izraelska vojska pokrenula je istragu nakon što su snimljeni njezini vojnici kako bacaju tijela trojice mrtvih Palestinaca s krova tijekom racije na okupiranoj Zapadnoj obali. Snimke incidenta, zabilježene u sjevernom gradu Qabatiya, blizu Jenina, potom prikazuju izraelski vojni buldožer kako skuplja i uklanja tijela.

Izraelske obrambene snage (IDF) u petak su izjavile da se radi o "ozbiljnom incidentu" koji "nije u skladu" s njihovim vrijednostima i onim što se očekuje od njihovih vojnika. Lokalni palestinski dužnosnici kažu da su najmanje sedam osoba ubili izraelski vojnici u Qabatiyi u četvrtak. Prema međunarodnom pravu, vojnici su dužni osigurati da se tijela, uključujući tijela neprijateljskih boraca, tretiraju s poštovanjem.

IDF kaže da je proveo protuterorističku operaciju u Qabatiyi, tijekom koje su četiri militanta ubijena u "razmjeni vatre", dok su tri osobe ubijene nakon napada dronom na automobil. Novinar iz Qabatiye rekao je za BBC da su u četvrtak ujutro izraelske trupe opkolile zgradu u gradu. Opisao je kako su četiri muškarca koja su bila u kući pobjegla na krov, gdje su ih snajperisti ubili.

Sukobi su se nastavili u gradu, a kada su se smirili, rekao je da je vidio izraelske vojnike kako odlaze na krov i bacaju tijela preko ruba, gdje su ih potom utovarili na buldožer. Upitan o incidentu prikazanom na snimci, IDF je prokomentirao: "Ovo je ozbiljan incident koji nije u skladu s [našim] vrijednostima i očekivanjima od vojnika IDF-a. Incident je pod istragom."

VEZANI ČLANCI:

Vojska je izjavila da je jedan od ubijenih u Qabatiyi Shadi Zakarneh, kojeg su identificirali kao "odgovornog za planiranje i izvođenje napada na sjeveru Zapadne obale". Rekli su da je on bio "vođa terorističke organizacije" u Qabatiyi, ali nisu precizirali kojoj skupini pripada.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika na Zapadnoj obali opisalo je incident na društvenoj mreži X (ranije poznatoj kao Twitter) kao "zločin" koji razotkriva "brutalnost" izraelske vojske. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby opisao je snimke kao "duboko uznemirujuće". "Ako se dokaže da su autentične, jasno bi prikazivale odvratno i ozbiljno neprihvatljivo ponašanje profesionalnih vojnika", rekao je novinarima.

FOTO Dvorac jednog od najopasnijih Hrvata propada, ali uskoro bi uništeno zdanje moglo dobiti novi sjaj

Izraelci bacaju tijela Palestinaca
1/32
Ključne riječi

Komentara 13

PI
pingwin
21:26 20.09.2024.

Je, nosat će ih...

RA
Razbibriga
21:02 20.09.2024.

Baš bi volio vidjeti ove tu dežurne moraliste da li bi nosili mrtvog neprijatelja par katova.....kako da ne. Da, nije normalno iz ove perspektive, ali u ratu čovjeku se psiha i ponašanje promijeni....nažalost u ratu se svakakve grozne stvari dešavaju.. Nego kaj dežurni moralisti kažu kada su hamasovci bacali žive ljude sa tih zgrada po Palestini jer su bili dio lgbt populacije? Da čujemo

Avatar Zgubider..
Zgubider..
20:44 20.09.2024.

"…Jeziv video izraelskih vojnika, bacali su tijela Palestinaca sa zgrade…"___Na Bliskom istoku Židovi rade najveći genocid nad arapskom domicilnom stanovništvu u povijesti čovječanstva! I to sve pod pokroviteljstvom Amerike. A cijeli svijet samo gleda…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije