NAPADI U LIBANONU

Izraelci napali bungalov u kojem su bili novinari, ubijen i zaposlenik UN-ove agencije, IDF: Bio je član Hamasa

Smoke billows over Choueifat after an Israeli strike
Foto: Mohammed Yassin/REUTERS
1/4
25.10.2024.
u 07:45

Izrael je agenciju UNRWA optužio da ima mnogo zaposlenika koji su istovremeno i članovi Hamasa i drugih naoružanih skupina

U izraelskom napadu u petak  je ubijeno najmanje troje medijskih djelatnika u pansionu u kojem je odsjelo i nekoliko drugih novinara, objavili su libanonski mediji. Među njima su snimatelj i inženjer koji su radili za proiranski medij Al-Mayadeen i snimatelj koji je radio za Hezbollahov Al-Manar. Drugi novinari koji su bili na mjestu događaja su rekli da je bungalov u kojem su spavali članovi navedenih medija bio izravno pogođen, prenosi Reuters.

Inače, izraelska vojska priopćila je u četvrtak da je ubila zapovjednika Hamasa koji je sudjelovao u napadu na južni Izrael 7. listopada 2023. i također radio za UN-ovu agenciju za pomoć u Pojasu Gaze. Izrael je agenciju UNRWA optužio da ima mnogo zaposlenika koji su istovremeno i članovi Hamasa i drugih naoružanih skupina, prenosi Reuters. UN je nakon istrage u kolovozu rekao da je devetero djelatnika UNRWA-e vjerojatno bilo uključeno u napade 7. listopada te ih je otpustio.

Izraelska vojska je priopćila da je Mohammad Abu Itiwi ubijen u srijedu. Rečeno je da je bio zapovjednik Hamasa i da je bio umiješan u ubojstva i otmice izraelskih civila. Također je navedeno da je zaposlen u UNRWA-i od srpnja 2022. i da se njegovo ime nalazi na popisu zaposlenika agencije. UNRWA je potvrdila da je Itiwi bio član osoblja i da je ubijen u srijedu.

UNRWA pruža obrazovnu, zdravstvenu i humanitarnu pomoć milijunima Palestinaca u Gazi, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanonu i Siriji. Dugo je imala napete odnose s Izraelom, a pogoršali su se od početka rata u Gazi. Izrael je opetovano pozivao na raspuštanje UNRWA-e.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Napetost na granici Izraela i Libanona

Smoke billows over Choueifat after an Israeli strike
1/7
Ključne riječi

Komentara 1

K
K
08:38 25.10.2024.

ma da ...odnosi kulminirali jer su (gle čuda) djeca koju je UNRWA godinama odgajala za dzihad ...uletjela u Izrael i napravila pokolj, čak i u UNRWA vozilima ...dakle..čudo jedno kako su se odnosi naglo pogoršali :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije