80 tisuća parova neplodno

Izvantjelesnom oplodnjom začeto je 5% novorođene djece: 'To su bebe ljubavi jer se za njih borimo'

Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
09.09.2021.
u 22:39

Hrvatska ima dobre stručnjake u ovom području, a HZZO financira šest pokušaja izvantjelesne oplodnje

Reproduktivni problemi podjednako se javljaju kod muškaraca i žena, a procjenjuje da je 80 tisuća parova u Hrvatskoj neplodno. Svake se godine u Hrvatskoj rodi 1.700 djece začete metodom izvantjelesne oplodnje, odnosno pet posto od ukupnog broja novorođenih. 

Kristina Kovačević ne ustručava se javno govoriti o svom postupku potpomognute oplodnje zahvaljujući kojemu je dobila blizanke, danas četverogodišnje djevojčice.

- Savjetujem vam da se ne trebate sramiti svojih IVF beba jer je svaki šesti par u Hrvatskoj neplodan. To su bebe kao sve ostale, i što ja kažem, to su bebe ljubavi jer zapravo se za njih borimo - rekla je za HRT

Osim godina, postoji više čimbenika za neplodnost. Specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije Velimir Šimunić posebno upozorava na štetno djelovanje elektromagnetskog zračenja mobitela koji se ne bi trebali držati u prednjem džepu hlača.

Hrvatska ima dobre stručnjake u ovom području, a HZZO financira šest pokušaja izvantjelesne oplodnje. Moguća je i donacija jajne stanice, odnosno spermija, no ta donacija po zakonu nije anonimna.

- To je jedini razlog zbog čega naši pacijenti odlaze u Češku, Makedoniju, nešto manje u Dansku ili Španjolsku. Tih nekoliko zemalja u Europi imaju malo liberalnije zakone i omogućuju anonimne donacije, onda je to prihvatljivo pacijentima - navodi Patrik Stanić, predsjednik Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

Sve više žena već u ranoj mladosti pokušava prevenirati moguće probleme s neplodnošću zamrzavanjem svojih jajnih stanica. Takvih slučajeva ima i u Hrvatskoj, a to će u budućnosti vrijediti i za muškarce, navodi liječnik Velimir Šimunić.

VIDEO Dobrotvor iz Njemačke razveselio dvije petrinjske obitelji

Komentara 5

TO
Tonto
08:50 10.09.2021.

Najčešće to budu prestare cure (40 godina) koje su propustila biološki vlak za trudnoću.

VI
Vita1
04:10 10.09.2021.

A koja je sudbina začete djece, koja nisu eto "bebe ljubavi", pa ih se niti ne ubraja u "djecu"?

PU
Pulchrum
23:04 09.09.2021.

Umjetnom oplodnjom se ubija daleko više embrija, nego bi učinio abortus. Smrzavaju se na visokim temperaturama. Preživjela djeca se osjećaju superiorno kasnije - ja sam preživio, i imaju teške traume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije