OBJAVILI MEDIJI

Izvori Vlade u Finskoj: Odluka o zahtjevu za članstvo u NATO-u 12. svibnja

Finland's President Niinisto and PM Marin hold news conference regarding the crisis between Russia and Ukraine, in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/3
02.05.2022.
u 10:37

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara u vladi nakon inicijalnih objava predsjednika i parlamenta

Finska će donijeti odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. svibnja, objavile su kasno u nedjelu finske novine pozivajući se na anonimne izvore u vladi.

Odluka o pridruživanju doći će u dva koraka tog dana. Prvo će finski predsjendik Sauli Niinisto odobriti ulazak u Sjevernoatlantski savez a nakon toga će parlamentarne skupine odobriti podnošenje zahtjeva za članstvo, izvijestio je list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Prema finskom ustavu, predsjednik vodi vanjsku i sigurnosnu politiku Finske u suradnji s vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara u vladi nakon inicijalnih objava predsjednika i parlamenta, piše list.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara i povijest sukoba prije 1945., upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

>> VIDEO Što se događa? Najmanje pet ruskih poduzetnika oduzelo si život, postoje sumnje: 'Mislim da je nešto znao'

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prokurator
21:09 02.05.2022.

šteta je da finska uđe u nato. naime, mogla bi komotno osvojiti ovakvu rusiju, i to ne bi bilo tretirano kao nato napad. ovako neće moći :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije