U FRANCUSKOJ

Uhićen osnivač Telegrama Pavel Durov

FILE PHOTO: Founder and CEO of Telegram Pavel Durov delivers a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona
Foto: ALBERT GEA/REUTERS
1/3
25.08.2024.
u 08:44

Aplikacija za šifrirane poruke, sa sjedištem u Dubaiju, pozicionirala se kao alternativa američkim platformama, koje su kritizirane zbog komercijalnog iskorištavanja osobnih podataka korisnika

Francuska policija uhitila je izvršnog direktora Telegrama, Pavela Durova, u zračnoj luci sjeverno od Pariza. Durov je priveden nakon što je njegov privatni zrakoplov sletio u zračnu luku Le Bourget, izvijestili su francuski mediji. Pavel Durov stigao je iz Azerbajdžana, a bio je u pratnji tjelohranitelja i jedne žene. Prema riječima dužnosnika, 39-godišnjak je uhićen prema nalogu za kaznena djela povezana s popularnom aplikacijom za razmjenu poruka.

Rusko veleposlanstvo u Francuskoj poduzima korake kako bi razjasnilo situaciju, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS. Telegram je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Aplikacija je zabranjena u Rusiji 2018., nakon što je Durov odbio predati korisničke podatke, no zabrana je poništena 2021. godine. Telegram je rangiran kao jedna od glavnih platformi društvenih medija nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i Wechata. Durov ga je osnovao 2013. godine, piše BBC.

TF1 i BFM rekli su da je istraga usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu i da policija smatra kako ova situacija omogućuje nesputano odvijanje kriminalnih aktivnosti u aplikaciji za razmjenu poruka. Durov će se pojaviti pred sudom u nedjelju. Francuski OFMIN, ured zadužen za sprječavanje nasilja nad maloljetnicima, izdao je nalog za uhićenje Durova u preliminarnoj istrazi o navodnim prijestupima uključujući prijevaru, trgovinu drogom, internetsko nasilje, organizirani kriminal i promicanje terorizma, rekao je jedan od izvora. Durov je optužen da nije poduzeo mjere za suzbijanje kriminalne upotrebe svoje platforme.

"Dosta je nekažnjivosti Telegrama", rekao je jedan od istražitelja, dodajući da su iznenađeni kako je Durov došao u Pariz znajući da je tražen čovjek. Aplikacija za šifrirane poruke, sa sjedištem u Dubaiju, pozicionirala se kao alternativa američkim platformama, koje su kritizirane zbog komercijalnog iskorištavanja osobnih podataka korisnika. Telegram se obvezao da nikada neće otkriti ikakve informacije o svojim korisnicima. 

VEZANI ČLANCI:

'Virtualno bojno polje' u ratu 

Durov je rođen u Rusiji, a Telegram je osnovao s bratom 2013. Napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlade da ugasi oporbene zajednice na svojoj platformi VKontakte koju je prodao. "Radije bih bio slobodan nego primati naredbe od bilo koga", rekao je Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu u travnju o svom odlasku iz Rusije i potrazi za sjedištem za svoju tvrtku koja uključuje djelatnost u Berlinu, Londonu, Singapuru i San Franciscu.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog, a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg sadržaja s obje strane o ratu i politici u pozadini sukoba. Platforma je postala ono što neki analitičari nazivaju 'virtualnim bojnim poljem' u ratu, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada. Telegram koji korisnicima omogućuje da izbjegnu službenu kontrolu također je postao jedno od rijetkih mjesta gdje Rusi mogu pristupiti neovisnim vijestima o ratu nakon što je Kremlj povećao ograničenja neovisnih medija nakon invazije na Ukrajinu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da rusko veleposlanstvo u Parizu razjašnjava situaciju oko Durova i pozvalo je zapadne nevladine organizacije da zatraže njegovo oslobađanje. 

Rusija je počela blokirati Telegram 2018. nakon što je aplikacija odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama omogući pristup šifriranim porukama svojih korisnika. Blokadom su prekinute mnoge usluge trećih strana, ali je ona malo utjecala na dostupnost Telegrama u Rusiji. Međutim, naredba o zabrani izazvala je masovne prosvjede u Moskvi i kritike nevladinih organizacija.

Durov, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 15,5 milijardi dolara, rekao je da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, ali bi aplikacija trebala ostati "neutralna platforma", a ne "igrač u geopolitici". Međutim, sve veća popularnost Telegrama potaknula je pomno ispitivanje nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, zbog zabrinutosti zbog sigurnosti i kršenja podataka.

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, i nekoliko drugih ruskih političara brzo su u nedjelju optužili Francusku da se ponaša kao diktatura - iste kritike s kojima se Moskva suočila kada je postavljala zahtjeve Durovu 2014. i pokušavala zabraniti Telegram 2018. “Neke naivne osobe još uvijek ne shvaćaju da, premda igraju više ili manje vidljivu ulogu u međunarodnom informacijskom prostoru, za njih nije sigurno posjećivati ​​zemlje koje idu prema mnogo totalitarnijim društvima”, napisao je Uljanov na X.

Milijarder Elon Musk, vlasnik X-a, platforme ranije poznate kao Twitter, rekao je nakon izvješća o pritvaranju Durova: "U Europi je 2030. i pogubljuju vas jer ste lajkali meme." Robert F. Kennedy Jr, koji je u petak odustao od predsjedničke kampanje u SAD-u i podržao republikanca Donalda Trumpa, rekao je na X-u nakon izvješća da potreba za zaštitom slobode govora "nikada nije bila hitnija". Nekoliko ruskih blogera pozvalo je na prosvjede ispred francuskih veleposlanstava diljem svijeta u nedjelju u podne.

 

GALERIJA Ovo su najveće trajektne nesreće u Hrvatskoj
FILE PHOTO: Founder and CEO of Telegram Pavel Durov delivers a keynote speech during the Mobile World Congress in Barcelona
1/23

Komentara 10

V0
Vlaskoulicanec3.0
09:13 25.08.2024.

Sloboda medijana djelu!!! Njih ne mogu kontrolirati pa ih treba na druge načine spriječiti i uništiti!

DU
DugouhiDuško
13:08 25.08.2024.

Na zapadu je u današnje vrijeme najopasnije pisati istinu. Zapad ima svoju istinu i samo istina koja koju proklamira zapad je istina.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
11:04 25.08.2024.

EU Gauleiterima se ne sviđa sloboda govora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije