Težak život stanovnika otoka, uvjetovan lošom infrastrukturom, odavna
je poznata stvar. Međutim, poznato je i da takvi uvjeti od otočana
zahtijevaju mnogo snalažljivosti, odlučnosti i originalnosti.
Strogi kriteriji
Čini se da je toga svjesno i Ministarstvo mora, prometa i
infrastrukture, pa je prošle godine ustanovilo priznanje Hrvatski
otočni proizvod, a u utorak na Brijunima dodijelilo priznanja za 18
otočnih proizvođača. Svaki od njih morao je ispuniti načelo izvrsnosti,
ekološke prihvatljivosti i upotrebljivosti. Cilj priznanja zaštita je
autohtonih otočnih proizvoda, poticanje proizvodnje i razvoj otoka.
Priznanja su dodijelili ministar Božidar Kalmeta i njegov pomoćnik
Josip Borić. Među laureatima se našlo sedam proizvođača iz
Primorsko-goranske županije, čiji proizvodi uistinu simboliziraju otoke
i na dobrom su putu da postanu brand. Tri različita proizvođača s Krka
predstavili su se žlahtinom, a jedan kozjim sirom, na Rabu se prave
proizvodi od lavandina ulja i suhog cvijeta te slavna (i slasna) rapska
torta, dok se Cres ponosi proizvodima od vune.
Kako do stroja?
Za vunene kapice i papuče zaslužna je Grupa za kvalitetniji život na
otoku Cresu, čija nam je predsjednica Jasna Jakić rekla kako se Grupa
koristi otpadnom vunom.
- Ostaci vune se ne iskorištavaju, pa samo onečišćuju okoliš. Problem
nam je transport jer ne možemo na otok dovesti potreban stroj za
preradu, rekla je. Inače se koriste tradicionalnim otočkim metodama
prerade.
OTOČKI PROIZVOD Na Brijunima dodijeljena priznanja