nikolić u zabludi

Jako smo pazili da u udžbenicima bude istina, bez etiketa

udžbenici
Marin Tironi/24sata
18.10.2013.
u 17:00

Kad se uči o Domovinskom ratu, nedvojbeno se mora znati tko je agresor, a tko žrtva, i to temeljeno na činjenicama, kaže Primorac

Nakon što je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio kako se u \"hrvatskim udžbenicima o Srbima uči kao o okupatorima i četnicima\", izdavači su jednoglasno zaključili: – Nemoguće!

Zaustavljena politizacija

– Sjećam se da nas je, mislim u vrijeme svog prvog mandata, neposredno nakon što je došao na to mjesto, ministar obrazovanja Dragan Primorac pozvao i objasnio nam da ne želi da se u udžbenicima povijesti koristi neprimjerena terminologija. Znali smo to i sami, kao i naši autori, ali on je taj stav želio pojačati i u osobnom razgovoru – prisjetio se tog vremena jedan od tadašnjih urednika u jednom od najvećih izdavača školskih udžbenika u Hrvatskoj. Danas, desetak godina nakon što je preuzeo Ministarstvo obrazovanja, prof. dr. Dragan Primorac kaže da se ne može sjetiti svih detalja vezanih za izradu udžbenika. No, ističe da mu je u svakom slučaju bilo važno da oni ne budu sporni.

– Dok sam bio ministar, uvijek i u svemu inzistirao sam isključivo na znanstvenim činjenicama pa je tako bilo i sa sadržajima svih udžbenika. Što se tiče povijesti, i tu je situacija identična, dakle inzistirao sam da u njima budu isključivo povijesne i utemeljene činjenice. Prije svega treba napomenuti da su udžbenike odobravala neovisna povjerenstva sastavljena od sveučilišnih profesora, učitelja iz prakse i drugih stručnjaka. U moje vrijeme svi su se morali držati objektivnih i znanstveno utemeljenih činjenica. Istinito navođenje podataka jedino je jamstvo da se povijest neće politizirati i zlorabiti, ali npr. u vezi s Domovinskim ratom nedvojbeno je da se mora znati tko je žrtva, a tko agresor – objašnjava Primorac.

Oslonac na znanosti

Prisjetio se također da su tadašnji predstavnici Komisije Europske unije pohvalili hrvatske školske udžbenike iz povijesti, a on je, kaže, to doživio kao veliku pobjedu svog ministarstva i Hrvatske u cjelini.

– Držali smo se toga da je jedino važna – istina. Učili smo iz prošlih vremena da politički pritisci mogu iskriviti činjenice, a jedino jamstvo da se to neće dogoditi uključivanje je struke i znanstvenika potpuno neovisnih o politici – zaključuje Primorac.

>>Jovanović Nikoliću poslao \"Povijesti\"

>>Izdavači Nikoliću: Četnici se spominju iz 2. Svjetskog rata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije