Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA OPASNA PO ŽIVOT

Jamajci se približava razoran uragan: Prijete im udari vjetra od 250 km/h, broj mrtvih raste

Satelitska slika pokazuje uragan koji se približava Jamajci
Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA)
03.07.2024.
u 18:53

Beryl je u ponedjeljak ujutro zahvatio kopno na jugoistočnom karipskom otoku Carriacou, koji je dio Grenade, kao uragan 4. kategorije. Sada prijeti Jamajci, Kajmanskim otocima i poluotoku Yucatán.

Očekuje se da će razorni uragan Beryl pogoditi Jamajku u narednim satima. Nakon toga krenut će prema Kajmanskim otocima i poluotoku Yucatán, javlja BBC. Do podneva u srijedu središte spiralnog uragana nalazilo se oko 121 kilometar jugoistočno od Kingstona, prema američkom Nacionalnom centru za uragane (NHC), iako su njegovi vanjski dijelovi već udarali po velikom dijelu otoka s populacijom od gotovo tri milijuna.

Michael Brennan, direktor Nacionalnog centra za uragane, kaže da se na Jamajci u sljedećih nekoliko sati očekuju "razorni vjetrovi uraganske snage", koji dosežu brzinu od 249 km/h. Očekuje se i po život opasno podizanje razine mora do čak 2.7 metara. U nekim područjima Jamajke moglo bi pasti 30 centimetara kiše, što bi moglo uzrokovati poplave i klizišta. "Svatko na Jamajci mora biti na svom sigurnom mjestu i biti spreman tamo ostati", rekao je Brennan.

Brennan je rekao da "očekujemo iste opasnosti" - vjetrove snage uragana, oluje i obilne padaline - i na Kajmanskim otocima. Na poluotoku Yucatán - koji uključuje dijelove jugoistočnog Meksika i Belizea - ​​od četvrtka su na snazi ​​upozorenja na uragan. U sjeveroistočnom Meksiku i teksaškoj obali očekuje se da će uragan Beryl pasti u kategoriju tropske oluje tijekom vikenda, s mogućnošću ponovnog jačanja u uragan do nedjelje. Stanovnici Teksasa su upozoreni da prate novosti.

Beryl je, da podsjetimo, u ponedjeljak ujutro zahvatio kopno na jugoistočnom karipskom otoku Carriacou, koji je dio Grenade, kao uragan 4. kategorije. Oluja je pustošila grenadske otoke Carriacou i Petite Martinique, uništavajući kuće i prekidajući električne i komunikacijske vodove. Obilnim kišama i jakim vjetrovima pogođene su susjedne otočne države, među kojima su i države Sveti Vincent i Grenadini te Sveta Lucija. Broj potvrđenih smrtnih slučajeva od uragana popeo se na šest, s tri prijavljena u Grenadi, dva u Venezueli i jedan u Svetom Vincentu i Grenadinima.

VEZANI ČLANCI:

Oluja je posebno teško pogodila državu Sveti Vincent i Grenadine, rekao je premijer Ralph Gonsalves. "Uragan je došao i prošao, a za sobom je ostavio golemo razaranje", rekao je. Na jednom otoku u Grenadinskom arhipelagu, otoku Unionu, 90 posto domova "teško je oštećeno ili uništeno", dodao je. Glasnogovornik Stephané Dujarric rekao je novinarima u New Yorku da će sedam agencija sa sjedištem u Grenadi i devet u Svetom Vincentu i Grenadinima "biti pojačano dodatnim timovima UN-a za hitne slučajeve sljedećih dana". "Logistika će biti otežana, s obzirom na raspršenost otoka, oštećenu infrastrukturu i ograničenu dostupnost", rekao je.

Gubitak života i šteta koju je prouzročio uragan Beryl posljedice su toplijeg Atlantskog oceana, što znanstvenici navode kao znak klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, što potiče ekstremne vremenske uvjete.

FOTO Uragan opustošio karipske otoke: Moramo sve obnoviti iz temelja. Doslovno više nema vegetacije'

Satelitska slika pokazuje uragan koji se približava Jamajci
1/28
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
19:35 03.07.2024.

A kaj veli Trump - nema zatopljenja 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije