Neslaganje ministara

Jandroković će morati mijenjati svoj naputak zbog sindikata

jandroković
Antonio Bronić/PIXSELL
28.01.2011.
u 13:28

Napisali su da za javni nastup treba dozvola, ali tvrde da ne treba baš za sve.

Premda se glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun grohotom smijao čuvši reagiranje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na interni naputak za nastup u medijima te pritom komentirao da, “tko tako tumači pravilnik, ne poznaje pravni jezik”, bio je u zabludi. Sporni naputak MVPEI-ja treba mijenjati, proizlazi iz mišljenja Ministarstva uprave koje je tražio sindikat.

Gdje ćete na more?

Kako je Večernji list pisao 7. siječnja, ministar Gordan Jandroković propisao je potkraj prošle godine naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVP-a, iz kojeg proizlazi da službenik, postavi li mu novinar neko, makar i najbanalnije pitanje, prvo mora istaknuti da iznosi osobne stavove te zatražiti stanku kako bi pribavio odobrenje glasnogovornika za nastup u medijima – u protivnom, može biti kažnjen. Sindikat je upozorio da taj naputak nije u skladu s Etičkim kodeksom državnih službenika, koji propisuje da u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo, a koji su tematski povezani s državnom službom, službenik ističe da iznosi osobne stavove te da pri iznošenju takvih osobnih stavova “pazi na osobni ugled i ugled državne službe”. Međutim, ne propisuje da se to mora isticati i ako je riječ o pitanju koje nema veze ni s državnom službom ni diplomacijom, kao što je, primjerice, pitanje o ljetovanju ili gradskom prometu. Naputak pak uopćeno kaže da je za nastup u medijima prethodno potrebno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost ravnatelja ili državnog tajnika. MVPEI je tvrdio da je naputak potpuno usklađen s Etičkim kodeksom, no Ministarstvo uprave utvrdilo je da je “privatne nastupe u medijima iz naputka potrebno uskladiti s odredbama Etičkog kodeksa državnih službenika”.

– Usto, stručnjake u MVPEI-ju upućuje se na konzultiranje Uredbe o uredskom poslovanju pri izradi ovakvih akata, drugim riječima, ponavljanje službeničke abecede – ističe Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, te se pita je li glasnogovornikov smijeh u duhu Etičkog kodeksa državnih službenika.Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun napominje da mišljenje Ministarstva uprave nisu još dobili službeno, ali tvrdi i da ono u ovom obliku ne mijenja smisao naputka.

– Djelatnici za javne nastupe vezane uz vanjsku politiku moraju imati suglasnost, a privatni nastupi nikad nisu bili sporni, to je netko banalizirao – tvrdi Dragun.

Plodno tlo za zloporabe

Na pitanje zašto je bio nužan naputak ako Kodeks već regulira nastupanje u javnosti, Dragun kaže da su imali slučajeve nepoštovanja Kodeksa, pa su zato dodali obvezu odobravanja javnog nastupa kako bi se prethodno dogovorili o njemu, zbog osjetljivosti diplomatske službe.

Mišljenje jednog ministarstva u ovom slučaju ne obvezuje drugo, ali upozorava na nedosljedna tumačenja pravnih propisa, što je plodno tlo za moguće nepravilnosti i zloporabe. A takvima svjedočimo gotovo svakodnevno.

Komentara 27

AC
acmilano
13:49 28.01.2011.

U RH-oj svaki zakon je na snazi otprilike 7 sekundi. Sjetimo se ZERP-a,Zakona o alkoholu u prometu,Zakon o pusenju u javnim prostorijama (restoranima),pa i Zakon o kriznom porezu... Svi su oni stupili na snagu,a zatim su nakon rekordno kratkog vremena ili ukinuti ili su potpuno razvodnjeni... A sada i ovaj Naputak pametnog Jandrokovica...prekjucer stupio na snagu,a vec se ukida !!! U Vladi sami lumeni...

OB
-obrisani-
13:56 28.01.2011.

Pa ja umirem od sramote kad vidim da ovaj polu-majmun zastupa moju domovinu u inozemstvu.

BI
bigboii
16:05 28.01.2011.

Jandroković je definitivno u pravu. Nisu mi baš pretjerano jasni ovi sindikati kod nas...njihove odluke se kose sa zdravom pameti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije