Incident u Srbiji

Jandroković. Narušen je dignitet simbola hrvatske države. Pupovac: Treba ostati hladne glave!

Pupovac i Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Bojan Arežina, Hina
18.04.2018.
u 19:29

Saborsko izaslanstvo predvođeno Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Srbiji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi izaslanstva koje je danas prekinulo službeni posjet Srbiji održali su izvanrednu tiskovnu konferenciju u Saboru nakon povratka u Zagreb.

Saborsko izaslanstvo predvođeno Jandrokovićem danas je prekinulo službeni posjet Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj. Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih.

Pupovac i Jandroković
1/5

Jandroković je u Saboru rekao da je susret zamišljen kao nastavak dijaloga, da su se dogovorili da rasprave niz važnih pitanja za bilateralne odnose. Susret s predsjednicom Skupštine Majom Gojković prošao je u vrlo dobrom ozračju, dodao je.

- Na samom izlasku iz Skupštine dogodio se taj incident. U prvom trenutku nismo znali što se dogodilo izvan samog ulaza u Skupštinu. U dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na vrlo uvredljiv način. On je tada otišao, tijekom programa dobili smo informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu koja se nalazila na postolju, da ju je uzeo, gazio - rekao je Jandroković.

Dodao je kako je na ružan i gnjusan način narušen dignitet simbola hrvatske države te da je to ružna poruka RH i Saboru, zbog čega su odlučili prekinuti posjet. Odluka nije bila donesena na brzinu i dobro su razmislili, dodao je Jandroković.

Jandroković je rekao da je po njegovom mišljenju došlo do pokušaja relativizacije incidenta te da očekuje jasnu osudu.

- Nemamo alternative za budućnost, moramo nastaviti razgovarati, globalna situacija je vrlo složena, imamo nekoliko otvorenih pitanja. (...) Za nas je bitno da se ova situacija raščisti - rekao je Jandroković, dodajući da je trebalo reagirati brže, ali da su premijerka i predsjednica Skupštine reagirale.

- Očito je da predsjednik Srbije ima neke svoje razloge, no sačekajmo - rekao je Jandroković.

Rekao je da se ovaj incident ne može usporediti s dobacivanjem saborskog zastupnika Mire Bulja Aleksandru Vučiću tijekom njegovog posjeta Zagrebu.

Milorad Pupovac, koji je također bio u izaslanstvu, rekao je da je nanesena šteta samom posjetu, unapređenju hrvatsko-srpskih odnosa i Republici Srbiji.

- Treba ostati hladne glave i nastojati učiniti sve da ne budemo taoci ljudi poput ovih koji gaze nacionalne simbole države - rekao je Pupovac, dodajući da trebamo međusobno razvijati poštovanje i unaprjeđivati međusobne odnose.

Na pitanje što smatra o tome da je Šešelj kao ratni zločinac zastupnik u Skupštini Pupovac je odgovorio da taj problem nije nepoznat ni u našem parlamentu.

Jandroković je naglasio kako je važno da dijalog traje te da razgovarati treba. Nije htio precizirati što im je Šešelj dobacivao.

- Nepristojno je. Nećemo se spuštati na tu razinu, taj čovjek to ne zavređuje i uopće je šteta da je on danas tema o kojoj razgovaramo - rekao je Jandroković.

- Ne želim na Šešelja trošiti više nijednu sekundu svog vremena - dodao je.

Jandroković je rekao da je ovo problem Srbije i da ga oni moraju rješavati.

Komentara 98

ZU
zulika
19:33 18.04.2018.

Sve je stela .Nakon ratifikacije Istambulske deklaracije i velikog pada medijskog rejtinga HDZ a Seselj im je dobro dosao za neki mali skandalcic. Kad vidis Mrak i Njonju skupa u jednom posjetu to odmah shvatis kao veliku stelu . Plenki je veliki prevarant hravatske drzave .Moguce da je sve dogovrio sa Vucicem .

DU
Deleted user
20:06 18.04.2018.

Dignitet simbola hrvatske države narušen je onog trenutka kad ste vi, HDZ, odlučili obrisati noge o hrvatsku zastavu i pokloniti se Bruxellesu.

LU
Lujo123
20:26 18.04.2018.

Pupvac: Treba ostati hladne glave! ------------------------------- je, samo kad treba pljuvati po RH onda je dozvoljena usijana glava - marš četnik!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije