DIPLOMATSKI SKANDAL

Janša optužio novog iranskog predsjednika za pokolj 1988.

EU leaders arrive for the second day of their summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.07.2021.
u 18:20

Slovenska oporba traži ostavku premijera Janše nakon poraza na referendumu

Svakako je riječ o velikom udarcu za vladu Janeza Janše: izmjene Zakona o vodama, kojoj su se protivile struka, ekološke organizacije i opozicija, srušene su na referendumu i to plebiscitarnom potporom.

Ne računajući na slovenski plebiscit o samostalnosti i referendum o ulasku u EU i NATO, na zadnji referendum o vodama izašao je najveći broj birača, a u Sloveniji je od osamostaljenja održano čak 25 referenduma, što znači kako je ovo ozbiljan poraz vladajuće koalicije.

Odbačene zakonske izmjene omogućavale bi izgradnju uz obale rijeka, jezera i mora, u čemu su organizatori referenduma prepoznali opasnost za vodocrpilišta i prirodne resurse, a to je tema koja zanima sve veći broj građana i osobito velik broj mladih birača, što se vidjelo i na biralištima u nedjelju.

Smaknuto 30.000 ljudi

I velika većina analitičara rezultate referenduma tumači kao poraz Janšine vlade i izraz velikog nepovjerenja javnosti prema potezima vladajućih. Referendum o vodama bio je prvi izlazak na birališta nakon parlamentarnih izbora 2018., a mnogi vjeruju da slovenski birači na referendumu nisu samo odbacili zakonske izmjene u kojima su vidjele prijetnju slovenskim vodama, rijekama, jezerima i moru, nego su se izjašnjavali i o Janši, i to samo godinu dana uoči redovitih izbora.

Dok Janša jasno daje do znanja da i ne razmišlja o ostavci poručujući da “nema drame”, a pritom cinično pita koja je to lijeva vlada dala ostavku zbog referenduma, namjerno zaboravljajući kako je pad vlade Boruta Pahora 2011. započeo upravo nakon trojnog referendumskog poraza, a i da je Miro Cerar 2017. odstupio nakon referendumskog poraza, udružena opozicija poručuje kako bi Janšina vlada morala odstupiti.

Predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon smatra da je poraz Janšine vlade na referendumu znak da birači žele promjene, a slično misli i čelnik Ljevice Luka Mesec. Opozicija planira rezultat referenduma iskoristiti za još jedan pokušaj izglasavanja nepovjerenja u parlamentu, iako je malo vjerojatno da će taj pokušaj završiti drukčije od dosadašnjih neuspjelih pokušaja.

Janša je u isto vrijeme izazvao novi diplomatski zaplet, ovaj put s Iranom, s obzirom na to da je u videoobraćanju subotnjem skupu u organizaciji iranske dijaspore pozvao na neovisnu UN-ovu istragu pokolja 30 tisuća političkih zatvorenika u Iranu 1988. godine, upozorivši pritom i na ulogu novoizabranog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u tom pokolju.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odmah pozvalo na razgovor slovensku veleposlanicu u Iranu Kristinu Radej, kojoj je uručena prosvjedna nota. U priopćenju je iranska strana osudila prisutnost slovenskog premijera na “susretu terorističke skupine, omražene u iranskom narodu”, poručivši kako su Janšine izjave u suprotnosti s diplomatskim normama i atmosferom u bilateralnim odnosima.

Na forumu je sudjelovala i skupina Mudžahedini Halk, koju je i EU svojedobno proglasio terorističkom skupinom, ali ju je 2009. skinuo s popisa terorističkih organizacija, što je izazvalo oštre proteste Irana. Riječ je o organizaciji koja se u iransko-iračkom ratu borila na strani Saddama Husseina protiv Irana.

Pompeova agenda

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif razgovarao je s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove Josepom Borrellom, koji mu je, kako su objavili u Teheranu, zajamčio da Janšine izjave ne odražavaju stajalište Europske unije. Janša, naime, trenutačno predsjeda Vijećem EU.

Ovogodišnji forum iranske dijaspore Free Iran World Summit bio je posvećen upravo događajima s konca osamdesetih. Janša je jedini europski premijer koji je sudjelovao na forumu, na kojem je nastupilo više bivših europskih i američkih dužnosnika, a među njima je i bivši američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je također naglašavao da bi aktualna američka administracija morala inzistirati na odgovornosti novog iranskog predsjednika za zločine protiv čovječnosti, a u Pompeovu nastupu i agendi prošle američke administracije vjerojatno treba tražiti i razloge Janšina sudjelovanja.

VIDEO Nove nevolje Tomislava Tomaševića: Povjerenstvo otvorilo novi predmet zbog spornog imenovanja Tomislava Lauca, donatora kampanje platforme Možemo! u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak

Komentara 3

XA
xaron
20:02 13.07.2021.

Točnoje da su se Muđehidini HALK borili na strani Sadama, ali se propistilo kazati da su se ti isti HALK borili protov Reze Pahlavija i da su doprinijeli njegovom padu mnogo više nego partija Ajatolaha koja je sada na vlasti. U vrijeme borbe protiv Reze HALK i studenti su bili u prvim linijama borbe dok su se islamisti krili po podrumima. Ali kao i uvijek, revolucija jede svoju djecu , te su islamisti na kraju istrijebili HALK- ovce.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
22:46 13.07.2021.

6 vojnika izašlo s bijelom plahtom i podignutim rukama pred slovenske teritorijalce. Nakon toga čula se brzometna paljba koja je oborila dio vojnika, dok su se ostali bacili na pod. Ubijeni su ročnici Goran Maletić (19 g.) iz Novog Sada,, Zoran Ješić (18 g.) iz Sakula kod Opova, obojica Srbi, te Hrvat Antonio Šimunović (19 g.) iz Jablanice. Prema nalazima patologa, Šimunović i Ješić odmah su preminuli, a Maletić je iskrvario nakon nekog vrjemena.

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
18:34 13.07.2021.

Janša optužio novog iranskog predsjednika za pokolj 1988 ali nije optužio nekašnjeg premiera Slovenije, čuvara europske kulture i stvaratelja čvrste schengenske žilet žice Dr. Mira Cerarja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije