Radijacija

Japanska hrana u Hrvatskoj je sigurna, kontrolira se radijacija

japan
Reuters/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, Sandra Veljković
20.03.2011.
u 08:35

Domaći stručnjaci upozoravaju da se jod, kao zaštita od zračenja, nikako ne konzumira na svoju ruku

Prema preporuci Europske komisije, hrvatska ministarstva – Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede – od petka provode procjenu rizika vezanog za događaje u Japanu. Vijesti iz Japana prvi put potvrđuju da je povišena radijacija zamijećena u špinatu i mlijeku u blizini nuklearne elektrane Fukushima.

Daleko od katastrofe

– Uprava za sanitarnu inspekciju priprema naputak za graničnu sanitarnu inspekciju o pojačanom nadzoru i analiziranju hrane na radioaktivnost – rekla je Zora Lažeta iz MZSS-a i dodala da se u Hrvatsku iz Japana uvozi malo namirnica. Napomenula je i da se situacija prati te da će se hitne mjere donijeti samo ako se procijeni da se rizik povećao.

U Hrvatsku se ipak uvoze proizvodi iz Japana, tradicionalni proizvodi koji su osnova makrobiološke prehrane poput algi ili misoa. Uvoznici su stoga u stalnom kontaktu s Japanom.

– Većina proizvodnje, počevši od algi u zaljevima do polja riža i soje uglavnom je na jugu otoka Honshua, od 800 do tisuću kilometara južnije od područja katastrofe – objašnjava Boris Tomašić iz Makronove: – Riječ je o organskim proizvodima, svjetskim brendovima, koji se uzgajaju i proizvode više od 50 godina, pa i obično vrijede stroga pravila i kontrole - ako se bilo kakvo zagađenje pojavi u promilima, više ne odgovaraju opisu organski uzgojene hrane. Japanci zasigurno neće riskirati i pokušati “podvaliti”, ne bi ugrozili brend, a s druge strane, njihov samurajski mentalitet to ne dopušta. Ako bude bilo kakvih problema, taj proizvod neće ni napustiti kompaniju ili Japan.

Geigerovi brojači

Da velike opasnosti od zračenja u nas nema smatraju i stručnjaci.

– Radioaktivni oblak, kada bi i doputovao u Europu, sadržavao bi jako male količine radioaktivnih čestica da nikakve mjere zaštite ljudi ne bi trebalo poduzimati – rekao je prof. Damir Dodig s Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb te poručio građanima da ne kupuju tablete joda i Geigerove brojače.

– Štitnjača upija jod, pa tako i onaj radioaktivni. Uzimanjem tableta ona se preventivno “puni” slobodnim jodom kako bi se spriječila mogućnost upijanja radioaktivnog – objasnio je prof. Dodig. Toksikolog prof. Franjo Plavšić dodao je da bezrazložno uzimanje tableta i gomilanje joda u štitnjači može poremetiti njen rad, ali i uzrokovati teške alergijske reakcije.

Kao upozorenje što se može dogoditi svjedoči poruka iz centara za toksikologiju SAD-a. Zbog uzimanja kalijeva jodida zabilježeni su brojni slučajevi otrovanja sa simptomima poput povraćanja, lupanja srca ili vrtoglavice.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Šeherezada
Šeherezada
08:56 20.03.2011.

super

UN
unbekant
08:51 20.03.2011.

pa zar Hrvatska uvozi hranu iz Japana????????

Avatar commentator
commentator
09:16 20.03.2011.

Uvozi, i to kod djela \"zdrave hrane\" a to su morske alge (nori) i ostali sastojci za suši i tako. Samo zar nebi hr mogla izvesti nešto hrane za unesrečene?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije