A djeca u vrtiću

Jedna majka već se zaposlila, druge se i dalje educiraju

nezaposlene majke, Marina Gojak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
14.11.2013.
u 11:34

Mjesto u vrtiću Gaza osigurano je za predškolce šezdeset mama s burze u Karlovačkoj županiji

Bez posla sam četiri godine. Sada sam sretna zbog sebe, jer obnavljam znanja i vještine koje su pomalo ‘zahrđale’. No, najveće zadovoljstvo predstavlja mi moje dijete koje sada ima priliku družiti se s vršnjacima. Završila sam srednju poljoprivrednu školu. Radila bih u struci, ali spremna sam i za druge poslovne izazove – kaže Ines Mađarac, jedna od 60 nezaposlenih majki iz Karlovačke županije za čiju je djecu osiguran boravak u vrtiću Gaza.

Povratak na tržište rada

Takvu jedinstvenu priliku dobile su zahvaljujući projektu karlovačke Ženske grupe Korak “Preuzmite kontrolu, a mi ćemo skrb” vrijednom 232.718 eura. Edukacija žena počela je 1. listopada, a jedna od njih već je pronašla posao. Ostale usvajaju nova znanja i vještina neophodna za povratak na tržište rada, javljaju se na natječaju i nadaju se zapošljavanju. U uređenom prostoru trenutačno je 22 mališana kojima će besplatan boravak u vrtiću osiguran pet mjeseci. U tom roku žene uključene u projekt trebale bi se zaposliti. Svakoj kojoj to pođe za rukom, djeca će im i dalje imati predškolsku skrb. Nakon te, isti proces proći će još dvije grupe.

– Imam četiri sina i najmlađe je upravo tu u vrtiću. Sretna sam što mi se pružila prilika za dodatnu edukaciju i nadam se da će mi to pomoći da se zaposlim – rekla je Željka Močilac. Nezaposlena majka dvoje djece Ivana Tuškan po struci je frizerska, a prekvalificirala se za ekonomisticu.

Prilagodba mališana

– Nisam se mogla toliko posvetiti traženju posla, jer mi nije imao tko čuvati djecu. Sada je situacija drugačija. Šaljem molbe i nadam se da će od svega toga nešto biti – vjeruje Tuškan. Partneri u projektu su Grad Karlovac, Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Dječji vrtić Karlovac

.– Prilagodba još traje. To je specifična grupa, jer djeca dolaze od kuće, nisu dovoljno socijalizirana i velika je razlika u dobi. Međutim, vjerujemo da će ubrzo svi oni s puno veselja boraviti u vrtiću. Željeli smo pomoći i roditeljima, pa ćemo za jedanaest mama u prvom ciklusu organizirati UNICEF-ove radionice “Rastimo zajedno” – poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Marina Gojak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije