ZLATNI RAT

Jedna od najljepših plaža mijenja oblik: Mještani krive turizam, pokrenuli su peticiju

Zlatni rat je jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, a često završi na top listama najljepših na svijetu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/6
28.10.2024.
u 08:38

Studija sidrišta Splitsko-dalmatinske županije preporučila je izostavljanje Zlatnog rata kao područja za sidrište

Zlatni rat u Bolu, jedna od najljepših plaža u Europi, posljednjih je mjeseci promijenila svoj karakteristični oblik, a mještani su odlučili tome stati na kraj. Krive ljetne gužve tijekom turističke sezone, a pokrenuli su i peticiju kojom žele zaustavili velik broj sidrenja tik uz obalu. 

"Mijenja se kako vjetar puše. Kad dođe bura okrene se skroz na drugu stranu i tamo se zavije", rekla je za Dnevnik Nove TV Ana iz Bola, dok Ivica Jakšić ističe: "Postoje neke studije i rade se neke nove studije iz kojih je jasno da su, osim prirodnih fenomena koji se događaju, za veliki dio pomicanja Zlatnog rata prema istoku zapravo krivi katamarani, gliseri, promet itd. Dakle, turizam je krivac."

Studija sidrišta Splitsko-dalmatinske županije preporučila je izostavljanje Zlatnog rata kao područja za sidrište. "Od završetka rata, pa čak i prije počeli smo razmišljati da učinimo sve najbolje za Hrvatsku. Došli smo do ovoga što imamo. Ne vjerujem i ne mogu vjerovati, čak i ako bih želio, da smo sada učinili nešto dobro. Mislim da je vrijeme da učinimo", rekao je Jakšić.

Peticiju pod nazivom "Spasimo Zlatni rat" potpisalo je preko 400 ljudi. "Posebno je važno da građani Bola, kojima je turizam glavni izvor prihoda, ozbiljno shvate ovaj problem, jer očuvanje Zlatnog rata direktno utječe na budućnost lokalne zajednice i njihov gospodarski opstanak", stoji u peticiji te se dodaje: "Klimatske promjene svakako igraju važnu ulogu! No, neke studije su već godinama unazad istraživale da će turizam, brodski promet i sidrenje u blizini Zlatnog rata imati dugoročne posljedice. Nadalje, strukturni projekti također imaju utjecaj koji još nije istražen".

GALERIJA Ljeto na kraju listopada: Plaže kod Zadra pune kupača, more i do 22°C
Zlatni rat je jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, a često završi na top listama najljepših na svijetu
1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije