Koprivnica

Jedva spajaju kraj s krajem, a otvoreno čak 40-ak 'frizeraja'

'28.10.2013., Koprivnica - Frizeri sisaju i slazu frizure svojih gostiju. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
29.10.2013.
u 14:00

I dalje je na području grada prisutan velik broj frizera koji rade na crno. Ispekcije uglavnom spavaju

Mnogi Koprivničanci u šali kažu da frizerski saloni na području grada niču kao gljive poslije kiše. Istina nije daleko. Prema podacima koprivničkog Udruženja obrtnika, trenutačno su u gradu 34 registrirana frizerska obrta, ali tome treba pridodati i nekoliko radnji koje su prijavljene kao trgovačka društva. Samo u poslovnoj zgradi Martinovka u samom središtu postoje tri frizerska salona, a u krugu od 100 metara još dva.

Neuspjela inicijativa

U prosjeku u salonima uz vlasnika radi jedan zaposlenik, ali to više vrijedi za centar. Na periferiji grada vlasnik, a to su najčešće žene, uglavnom radi sam. Kako bilo, broj salona na broj stanovnika je izrazito velik.

– Sigurno da nije potrebno toliko frizera jer promet opada i onda se taj umanjeni promet još umanjuje povećanjem njihova broja. Kad se iz komore prema državi i lokalnoj samoupravi krenulo s inicijativom za donošenje propisa koji bi ograničavali broj određenih radnji na nekom području, ne samo frizera, rečeno je da je to protuustavno. No, to nije istina jer se to isto primjenjuje na javne bilježnike i apoteke. Takva praksa je česta i u razvijenijim demokracijama. Na taj način bi se zaštitilo ljude od samouništenja – istaknula je Jasmina Markota, tajnica Udruženja obrtnika.

Dodala je da i dalje postoji problem rada frizera na crno. Otkrila je da je prošle godine zbog toga prijavljeno 13 osoba, ali bez prevelikog efekta.

Krivi su na udaru

– Jedini pozitivni rezultat bila je registracija četiri nove frizerke. Problem neregistriranog obavljanja obrta postoji još u zapisnicima sa sjednica udruženja s početka 70-ih. Znamo da je taj problem posebno značajan u frizerskoj djelatnosti. Kazne? Na žalost, ne znamo kakve su kazne dodijeljene. Prema zakonu, kazne su velike, no uvijek se ima razumijevanja za takve, a kad su u pitanju registrirani obrtnici, koji imaju neki propust, tu se nema milosti – kazala je J. Markota.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
13:11 02.11.2013.

Ima i brdo pekara pa nitko ne soli pamet oko toga.

IV
ivac
18:21 02.09.2014.

Nemaju ljudi kamo ni kuda pa se snalaze da imaju barem za kruh samo da naši inspektori se malo trgnu i krenu za svojim poslom da vide koliko ima još fušara bilo bi sve u redu i pod kontrolom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije