Jeremić najavio podizanje srbijanske protutužbe

18.11.2008.
u 22:36

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić za Radio televiziju Srbije u utorak navečer najavio je podizanje srbijanske protutužbe, nakon što je Međunarodni sud pravde u Den Haagu prihvatio nadležnosti za hrvatsku tužbu protiv Srbije.

"Nisu prihvatili ruku pomirenja. Zato ćemo im pružiti priliku da se i pred Sudom pravde i pred sudom povijesti dokaže što je istina", rekao je srbijanski ministar Jeremić te ponovio optužbe na račun Hrvatske.

Jeremić je za srbijansku televiziju rekao da će Srbija tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za etničko čišćenje i ratne zločine počinjene u operaciji Oluja 1995. godine.

"Hrvatska nije na adekvatan način odgovorila na ruku pomirenja koju je Srbija ponudila u više navrata Hrvatskoj, uz želju da ostavimo prošlost iza sebe i da se okrenemo zajedničkoj europskoj budućnosti. Hrvatska će sada biti tužena da bi se konačno utvrdila istina", rekao je Jeremić za drugi dnevnik RTS-a. On je rekao i kako se "Hrvatska odbijala suočiti s činjenicom da je 250.000 Srba etnički očišćeno s prostora Hrvatske".

"Učinit ćemo sve da naš slučaj bude adekvatno predstavljen pred sudom. Sagledat ćemo sva događanja u 20. stoljeću, za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Okrenut ćemo se povijesti da bismo utvrdili istinu radu zajedničke budućnosti", rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova.

Govoreći o budućim odnosima dviju država Jeremić je rekao da "Srbija želi najbolje odnose sa susjedima, ali mora se doći do istine o zločinima u operaciji Oluja".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije