akcija u bih

Jerko Ivanković Lijanović i još 56 osoba prijavljeni za kriminal

jerko ivankovic lijanovic,portal
Duško Marušić/PIXSELL
10.05.2013.
u 18:06

Eventualno podizanje optužnice i pokretanje sudskog spora protiv Lijanovića i drugih aktivista NS Radom za boljitak moglo bi imati i političke posljedice po stranku.

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57 osoba zbog organiziranog kriminala, a vezano uz kupnju glasova na izborima 2010. godine.

Kaznene prijave

Iako se u priopćenju FUP-a ne spominju imena osoba na koje se odnosi kaznena prijava, doznaje se kako je riječ o dopremijeru i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću i aktivistima NS Radom za boljitak. Iz FUP-a je potvrđeno da je istraga pokrenuta na osnovi naloga Federalnog tužiteljstva, a istražitelji FUP-a utvrdili su da postoje osnovane sumnje da je prvoprijavljeni formirao skupinu za organizirani kriminal u koju je pristupilo 56 osoba iz FBiH, radi vršenja kaznenih djela, a zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, čime je oštećen proračun FBiH za 2,999.200 KM.

Večernjak je u nekoliko navrata objavljivao dokumente, kao i informacije da policija vjeruje kako je novac za poljoprivredne poticaje iz proračuna davan osobama koje uopće nemaju poljoprivrednog zemljišta, a sve radi kupnje glasova. Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na razini FBiH, koristeći se svojim položajem u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, te time stvorio uvjete da se određena novčana sredstva u sklopu poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba. Prvoprijavljeni je potpisao veći broj odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovi zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uvjete iz Pravilnika o uvjetima i načinima ostvarenja novčanih podrški, navodi se u priopćenju FUP-a, uz napomenu da su zahtjeve na osnovi kojih su donesene odluke formalno obrađivali članovi povjerenstva.

Upute o glasovanju

Ostali prijavljeni, svaki na svom području, pronalazili su potencijalne glasače, ciljajući na socijalno ugrožene osobe, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasovanja, a potom vršili podjelu novca. Ministar Lijanović kaže kako se nada “da ovo nije nastavak politički motiviranih i režiranih optužnica”. – Svjesni smo da nismo uspjeli spriječiti sve zlouporabe u poljoprivredi koje su se događale. Povjerenstva isto tako otkrivaju zlouporabe koje će biti dostupne javnosti, a ako je i Federalni MUP utvrdio bilo kakve zloupotrebe, smatram da svi oni koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi trebaju biti sankcionirani, kaže Lijanović. Dodao je kako je 24 sata dnevno dostupan policiji i pravosuđu.

>>Afera u BiH: Živku Budimiru određen jednomjesečni pritvor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije