Pakt u Ottawi

Joe Biden u Kanadi: Zatvara se rupa u sporazumu koju su iskorištavali migranti

U.S. President Biden visits Canada
Foto: BLAIR GABLE/REUTERS
1/3
24.03.2023.
u 10:34

Američki dužnosnici navodno nisu željeli preraditi sporazum, jer je zemlja bila zaglavljena u vlastitoj migrantskoj krizi na američko-meksičkoj granici

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau objavit će imigrantski pakt u petak tijekom Bidenovog posjeta Ottawi. Očekuje se da će sporazum omogućiti službenicima s obje strane granice da vrate takve tražitelje azila koji idu u bilo kojem smjeru.  Američka strana također je zabilježila porast broja migranata koji tamo prelaze iz Kanade. Taj je potez dio napora da se ograniči priljev migranata na Roxham Roadu, neslužbenom prijelazu između države New York i pokrajine Quebec. Kao dio dogovora, Kanada će stvoriti novi izbjeglički program za 15.000 migranata koji bježe od progona i nasilja u Južnoj i Srednjoj Americi, rekli su neimenovani američki dužnosnici za CBS News, američkog partnera BBC-ja.

Biden je u jednodnevnom posjetu Kanadi kako bi s Trudeauom razgovarao o nizu ekonomskih, trgovinskih i imigracijskih pitanja. Planirano je da će sporazum o migraciji biti objavljen prije njegova povratka u SAD u petak. Dogovor je amandman na Sporazum dviju strana o sigurnoj trećoj zemlji iz 2004., koji zahtijeva od migranata da podnesu zahtjev za azil u prvoj "sigurnoj" zemlji u koju dođu, bilo da je to SAD ili Kanada.

Novim bi se aranžmanom zatvorila rupa u sporazumu o sigurnoj trećoj zemlji koja je sprječavala Kanadu da odbija one koji su prelazili granicu na neslužbenim prijelazima. Rupa je navela migrante da uđu u Kanadu s mjesta poput Roxham Roada. Vlasti grada New Yorka prošlog su mjeseca rekle da migrantima osiguravaju besplatne autobusne karte za putovanje prema američkoj granici s Kanadom. Prema izvješćima, pregovori o novom američko-kanadskom graničnom sporazumu bili su u zastoju mjesecima. Američki dužnosnici navodno nisu željeli preraditi sporazum, jer je zemlja bila zaglavljena u vlastitoj migrantskoj krizi na američko-meksičkoj granici.

Administracija predsjednika Bidena također je predložila oštrije mjere protiv tražitelja azila na američkoj južnoj granici s Meksikom tako što će migrantima otežati traženje azila nakon ukidanja graničnih kontrola Covida u svibnju. Prijedlog je naišao na reakciju skupina za ljudska prava. Novi američko-kanadski sporazum mogao bi brzo stupiti na snagu jer nije potrebno odobrenje američkog Kongresa. Trudeau je tvrdio da je jedini način da se zaustave neregularni prelasci granice na Roxham Roadu ponovno pregovaranje o Sporazumu o sigurnoj trećoj zemlji.

VIDEO Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije