pitanje hrvata u bih

Josipović dao potporu HDZ-u za sudjelovanje u vlasti BiH

\'02.11.2011., Zagreb, - Predsjednik RH Ivo Josipovic obratio se gradjankama i gradjanima Hrvatske povodom predstojecih izbora. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Anto Magzan/PIXSELL
11.11.2011.
u 21:30

Bez obzira na rezultate izbora, politika prema BiH i Hrvatima u njoj neće se mijenjati, rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović poručio je da eventualna promjena vlasti u Hrvatskoj neće dovesti do promjene državne politike prema BiH i Hrvatima u njoj.

U intervjuu za banjolučke Nezavisne novine Josipović je rekao da su pitanje stabilnosti BiH, poštovanja njena suvereniteta i teritorijalnog integriteta, podrška razvoju i briga za opstanak Hrvata kao konstitutivnog naroda od nacionalnog interesa, a ne stranačke teme. Problem Hrvata u BiH “jedan je od temelja identiteta BiH“.

Na pitanje o rješenju problema ravnopravnosti Hrvata u BiH Josipović je posebno istaknuo poštovanje demokratskog načela, da neku skupinu u političkom smislu predstavljaju oni koji su dobili većinsku podršku birača.

– Samo birači imaju pravo reći tko će ih predstavljati – kazao je Josipović.

Može se to protumačiti i kao poruka bošnjačkim liderima u Sarajevu koji su pri konstituiranju vlasti na razini entiteta Federacije BiH potpuno isključili dva HDZ-a za koje je glasovala većina Hrvata u BiH. Josipović je kazao i kako ne vjeruje da će nakon ulaska Hrvatske u EU doći do novog vala iseljavanje Hrvata iz BiH u Hrvatsku.

– Objektivno, za to nema razloga. Hrvati jesu i ostat će jedan od tri konstitutivna naroda koji između sebe trebaju pronaći ravnotežu koju su imali u prošlosti. Treba se sjetiti njenih boljih strana – kazao je hrvatski predsjednik.

Komentara 34

ZA
zagreb01
14:43 12.11.2011.

dobro se sjetio....i dobro d aje shvatio da je hrvatski predsjednik

AN
Ante1956
21:58 11.11.2011.

Hrvati u BiH prolaze golgotu a josipovic se ponasa ovako neodgovorno sto je jos gore usmijeruje turske bosance da tako nastave.Sto se jos mora dogoditi u BiH Hrvatima da on kao presijednik pocne u pravom smijeru reagirati .Moje misljenje jee da je njemu vazniji njegov reting kod EU drzavnika nego prozivljavanje bih Hrvata Bog.

KO
Kontras22
08:36 12.11.2011.

I ti si Jusufovicu RUSKA smradura samo cekaj Hrvatskom je narodu dogorjelo i ti i Mesic cete zavrsiti poput GADAFIJA i to vrlo skoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije