Najava promjena

Josipović: Dayton je zaustavio rat, ali više ne služi građanima BiH

josipovic izetbegovic
Grgo Jelavić/Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
27.10.2010.
u 19:25

Hrvatski predsjednik zauzima se za "stabilnu vladu široke podrške" i o tome je razgovarao sa svim ključnim ljudima BiH politike.

Daytonski sporazum nije savršen, ali je poslužio da se zaustavi rat. No sada moramo razmisliti o promjenama sporazuma, jer više ne služi potrebama građana BiH – rekao je predsjednik Josipović na predavanju koje je održao na Pravnom fakultetu u Zagrebu u povodu 15. obljetnice mirovnog sporazuma iz Daytona koji su potpisali Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Alija Izetbegović.

Josipović smatra da je za BiH nužno otvoriti modernije procese koji će jamčiti stabilnost BiH i ravnopravnost naroda koji u njoj žive, a šansa je sigurno u formiranju izvršnih vlasti u BiH. Stoga se hrvatski predsjednik zauzima za "stabilnu vladu široke podrške" koja će imati kapacitet provesti stvarne promjene u interesu europskih integracija i na dobro svih građana BiH i o tome je razgovarao sa svim ključnim ljudima BiH politike koje je posljednjih dana primio: od Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a BiH, Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, do Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

– Svi su se susreti dogodili na zahtjev druge strane i za sada predsjednik ne želi ništa komentirati. Moglo bi se reći da je odlučio prvo saslušati sve strane koje imaju potrebu s njim razgovarati, a njegova spremnost na razgovore pokazuje da je BiH u vrhu državnog prioriteta i stoga je i iz njegove pozicije izuzetno važno imati informacije.

U BiH je nastalo preslagivanje političke scene i za Hrvatsku je jako važno znati što se ondje zbiva i kakve su ocjene trenutačne situacije.

Jasno, predsjednik nema nikakvu namjeru miješati se u politički život BiH, ali ne bježi ni od toga da je BiH za Hrvatsku strateški važna zemlja i da značajan dio birača koji žive u Hrvatskoj potječu iz BiH – kažu iz Josipovićeva okruženja.

Komentara 28

OB
-obrisani-
01:01 29.10.2010.

28.10.2010. u 14:31h dolmir je napisao/la: Dayton je zaustavio rat, - Daljnji dio naslova ovog članka trebala bi da glasi. \"i iselio Hrvate iz BiH. Možda ne za jednu ali za tri ili četri generacije sigurno, porebno iz djela \"republikee srpske\". Istina Dayton je zaustavio rad ali mnogo prije potpisa Hrvati i svi nesrbi iz dijela BiH, takozvane republike srpske bili su protjerani opljačkani i kuće im spaljene,( već znano). _____________________________ A, pretpostavljam, Srbi su se sa područja federacije, kao i iz Hrvatske, dobrovoljno iselili? Osim toga, BiH mora ostati celovita da ne pobedi nacionalizam i da kao nada ostane jedna multietnička država. Jugoslavija je bila potpuno druga stvar, težnja njenih naroda da imaju samostalne (vazalne) državice bila je dovoljno jaka, i potpuno legitimna, da uguši Jugoslaviju u krvi, uz svesrdnu asistenciju međunarodnog faktora. Dodijaste već sa tim ad hc tumačenjima šta je pravo a šta ne, šta logika, a šta ne. Kad se Jugoslavija raspala nema logike da BiH ostane. Jasno? Kad Jugoslavija nije mogla da opstane kao višenacionalna država bilo je logično da se i u novonastalim državama vrši etničko čišćenje. I izvršeno je u svima, računajući i Hrvatsku kao i federaciju BiH a i RS. Jedina koja je ostala multietnička, i koja je promenila svoj nacionalni sastav samo utoliko što se povećao ukupan broj Srba koji su proterani iz ostalih republika bivše Jugoslavije, jeste Srbija. To su činjenice. Ko ih ne prihvata neka ih opvrgne. Ili neka iz potaje udara minuse. Niko ga neće pitati zašto.

DU
Deleted user
14:18 28.10.2010.

kurcula /* */ Sve si pobrkao, razumljivo, frustriran si i nervozan (poraženi su uvijek takvi), biti pobjednik je stanje duha, a ne novčanika. Da zarađujem i milijune Eura ja bi ih znao potrošiti i uvijek bi mi malo falilo, zarar da si zbog toga uskratim osjećaj pobjednika?

DO
dolmir
09:39 29.10.2010.

Kako bi cijenjenom gosp. KURCULA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije