Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni posjet

Josipović istaknuo da je Hrvatska zainteresirana za plinovod

\'05.10.2009., Zagreb - Suceljavanje predsjednickih kandidata Ive Josipovica, Andrije Hebranga, Damira Kajina, Nadana Vidosevica i Vesne Pusic na debati studenata Nacionalove novinarske akademije u dv
Boris Ščitar/PIXSELL
12.03.2012.
u 09:39

Josipović se susreo s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim. Oba predsjednika izrazila su zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa dviju zemalja u različitim područjima.

Predsjednik Ivo Josipović stigao je sa suprugom u dvodnevni službeni posjet Republici Azerbajdžanu, a u službenom izaslanstvu je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Josipović se u ponedjeljak nakon svečanog dočeka susreo s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim.

Hrvatski predsjednik s domaćinima je razgovarao i o energetskoj suradnji. Josipović je posebno istaknuo plinovod kojim bi plin trebao stići do potrošača u Europi.

Oba predsjednika izrazila su zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa dviju zemalja u različitim područjima.

Predsjednik Josipović istaknuo je da su i on i njegovo izaslanstvo zadovoljni rezultatom posjeta, i to ne samo zbog političke suradnje, nego i dobrih izgleda za gospodarsku i kulturnu suradnju.

– Spremni smo razgovarati o budućoj gospodarskoj suradnji. Informirani smo o vašim velikim planovima za investiranje u regiju. Postoje dobre mogućnosti za suradnju u jugoistočnoj Europi i regiji Kavkaz. Naše su zemlje imale složenu povijest, dijelimo slična iskustva. Bilateralni odnosi temelje se na uzajamnom razumijevanju – poručio je Josipović azerbajdžanskom kolegi. Dodao je da su danas potpisali tri ugovora, koja su, prema riječima predsjednika, vrlo bitna jer će stvoriti uvjete za razvoj gospodarske suradnje.

Direktor Azerbajdžanske državne agencije za protuminsko djelovanje (ANAMA) Nazim Ismajilov i hrvatski zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Joško Klisović potpisali su Memorandum o suradnji na području protuminskog djelovanja i razminiranja. Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Elmar Mammadjarov i Klisović potpisali su pak sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica. Također, Mammadjarov i Čačić potpisali su međudržavni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza na dohodak i imovinu.

Alijev je istaknuo da vjeruje kako će Josipovićev posjet bitno utjecati na razvoj odnosa između dviju zemalja te da će rezultati posjeta biti uspješni.

– Politički odnosi su odlični. No, mislim da moramo usmjeriti pažnju i na druga područja – rekao je Alijev te dodao da je s hrvatskim kolegom razgovarao i o gospodarskoj suradnji i ulaganju. Azerbajdžanski predsjednik osvrnuo se i na stanje u regiji, a predsjedniku Josipoviću rekao je: "Vaša zemlja jedna je od vodećih u vašoj regiji".

Alijev smatra da uspješan razvoj bilateralnih odnosa može pridonijeti uspostavi dobrih odnosa u regiji.

U poslijepodnevnim satima predsjednik Josipović susrest će se s predsjednikom Nacionalnog parlamenta Republike Azerbajdžana. Također, prvog dana službenog posjeta Josipović će se obratiti sudionicima hrvatsko-azerbajdžanskog gospodarskog foruma koji organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Fond za izvoz i promociju Azerbajdžana. S hrvatske strane na forumu će, radi upoznavanja poslovnih prilika i pronalaska potencijalnih poslovnih partnera, sudjelovati predstavnici hrvatske brodogradnje, prehrambene industrije, farmaceutske industrije, ICT-sektora te elektroenergetske i građevinske industrije.

Drugog dana posjeta predsjednik Josipović nazočit će otvaranju počasnog konzulata RH u Azerbajdžanu i susresti se s Hrvatima koji žive u toj zemlji.

Komentara 46

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:07 12.03.2012.

Pa zar bas u Azerbejdzan?

GR
grabice
10:15 12.03.2012.

......a preostaju još....turkmenistan ,,,, ..........a ipak je to blizu kazashstana... i astane..... ....

FR
fran108
10:11 12.03.2012.

a, tađikistan ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije