Afera Medikol

Jovanović: Tražimo ostavku Strizirepa, Jurkovića i Milinovića

sdp04
Goran Kovačić/PIXSELL
04.04.2011.
u 14:47

Aferom Medikol drastično je poljuljano povjerenje u zdravstveni sustav, kazao je Jovanović objašnjavajući kako je jasno da Strizirep nije donio niti jednu ključnu odluku bez Jurkovića, a Jurković pak bez Milinovića

Ovogodišnju poruku Svjetskog dana zdravstva “Bez djelovanja danas, sutra nema lijeka”, a odnosi se na pravilno korištenje antimikrobnih lijekova, metaforički možemo iskoristi i za savjet aktualnoj hrvatskoj vlasti, a posebno resoru zdravstva jer bez hitnog djelovanja više neće biti lijeka za sve bolesniji zdravstveni sustav u Hrvatskoj, kazao je danas u Rijeci SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović te iznio stranački stav oko afere Medikol- traže ostavku direktora HZZO-a Tihomira Strizirepa, cijelog Upravnog vijeća HZZO-a na čelu s državnim tajnikom Draženom Jurkovićem i ministra zdravstva i potpredsjednika Vlade Darka Milinovića. SDP se zalaže za solidarno i svima jednako dostupno zdravstvo, a aferom Medikol drastično je poljuljano povjerenje u zdravstveni sustav, kazao je Jovanović objašnjavajući kako je jasno da Strizirep nije donio niti jednu ključnu odluku bez Jurkovića, a Jurković pak bez Milinovića.  

- To je u HDZ-u uobičajeno, tamo se sve radi u trojkama - kazao je Jovanović koji drži da je sumrak hrvatskog zdravstva počeo je s Hebrangom, nastavio se s Ljubičićem i Bergmanom, a uzrok predinfarktnog stanja javnog zdravstva i koncepta svima jednako dostupnog zdravstva postao je HDZ-ov trojac Milinović-Jurković-Strizirep.  

- Konceptom amerikanizacije kroz nedopustivo miješanje javnog i privatnog sektora uspostaviili su trend kojim državne bolnice postaju ubožnice, a divlja privatizacija u gospodarstvu dobiva svoj nastavak i u zdravstvu. SDP se zalaže, dodao je, za tri tipa solidarnosti - zdravih prema bolesnima, bogatih prema siromašnima i solidarnosti mladih prema starijima. Jovanović veli kako se ministar Milinović zapravo ponaša kao ministar financija, jer provodi prisilu - dopunsko osiguranje ili visoke participacije.  

- USKOK će imati posla u razrješavanju načina sklapanja i realizacije dogovora postiguntog između Poliklinike Medikol i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u provedbi projekta PET/CT u Hrvatskoj. Posebno to vrijedi za  Vinogradsku bolnicu Zagreb i KB Split gdje je taj model osmišljen, testiran i najprije proveden, dok je u Rijeci i Osijeku 2009. jasno naređeno da nemaju što pitati, tražiti i razmišljati nego su dužni provesti ono što je Ministarstvo zdravstva osmislilo i  što je HZZO dužno provesti u praksi, iako su u Rijeci postojali i drugi zainteresirani partneri i ulagači, ali oni nisu bili po ukusu HDZ-a i nisu bili zamišljeni u HDZ-HZZO projektu - rekao je Jovanović no nije otkrio imena zainteresiranih ulagača, tek je dodao da je riječ o nekoliko zdravstvenih investicijskih fondova iz europskih zemalja. Izjave ministra Milinovića i Strizirepa da iz KBC Rijeka nikada nije stigao zahtjev za kupnju PET/CT uređaja Jovanović drži licemjernima, navodeći HZZO-ov dopis iz 2009. kojim se KBC-u Rijeka i KB-u Osijek naređuje da “u suradnji s Poliklinkom Medikol što prije započnu s realizacijom Projekta PET/CT dijagnostičkog postupka, odnosno da pokrenu pripremene radnje potrebne za instalaciju PET/CT uređaja”. Nisu htjeli dozvolititi konkurenciju između privatnog i javnog sektora, nego su pogodovali privatniku na štetu državnog sektora i drugih potencijalnih ulagača kroz model javno-privatnog partnerstva - kazao je Jovanović. 

Ključne riječi

Komentara 3

JB
Juda ben Tudum
15:11 04.04.2011.

sad bi on farmaceutsku tvrtku koju zastupa malo prosirio.

MB
mr_brown
15:18 04.04.2011.

Da pljačkaši daju ostavku? :-) Bandu se može samo silom otjerati!

AK
akil
21:46 04.04.2011.

Najlakše je reći tražim ostavke.Svi ste vi krivi što nam život postaje težak.Koliko ste se vi Jovanoviću kuna odrekli u korist humanitarnih udruga?Ja znam jer imam uplatnice,a vi lajete u vjetar.Ipak niste sami u lajanju,čuje se lavež!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije