Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U više od 660 minuta filma BBC-ovi su autori objektivno i nepristrano ispričali pozadinu raspada socijalističke federacije

Jugoslaviju su srušili Srbi

Slobodan Milošević
import
30.04.2008.
u 11:38

Iako je od raspada komunističke Jugoslavije prošlo već više od desetljeća i pol, posljedice toga procesa svi mi osjećamo još i danas. Ubijeni, ratna šteta, prognanici i izbjeglice, srušene kuće, razdvojene obitelji, nestali... Sve su to posljedice koje se ne mogu tako brzo zaliječiti.

U Hrvatskoj se zna čuti kako je za Jugoslavije bilo bolje, pa se neki pitaju zašto se morala raspasti, što nam je to trebalo, a iz svijeta često čujemo teze o raspadu bivše države koje se ne temelje na činjenicama. Često se provlači teza o građanskom ratu, u kojemu su svi krivi i svi su bili “zločesti”.

Daleko od toga da mi danas možemo znati baš sve detalje tog procesa, koji se odvijao na više razina u različitim područjima, jer arhive se tek trebaju otvoriti za više desetaka godina, ali sa sigurnošću možemo zaključiti što je uzrok raspada Jugoslavije, tko je bio glavni krivac i zašto se raspad pretvorio u brutalnu krvavu agresiju.

Pravi odgovori
Dokumentarni film u pet dijelova britanskog BBC-a “Smrt Jugoslavije”, koji Večernji list, u suradnji sa zagrebačkim Continental filmom, sutra pušta u prodaju, daje prave odgovore na ta pitanja.

U više od 660 minuta filma BBC-ovi su autori objektivno i nepristrano ispričali pozadinu raspada socijalističke federacije. Prva četiri nastavka filma, koji će od sutra biti u prodaji svake srijede, sastavljena su od autentičnog filmskog materijala iz tog doba, a tu su i razgovori s glavnim akterima toga razdoblja, koji su za potrebe filma ispričali neke detalje što ih nisu iznosili u vlastitim zemljama.

Film je zapravo svjedok krvavog razdoblja koji smo prolazili i svi mi u Hrvatskoj, a posebice je dobrodošao jer se u njemu nedvosmisleno zaključuje da je raspad Jugoslavije posljedica pokušaja srbizacije bivše države koju je predvodio Slobodan Milošević i srbizirana JNA.

Film je i te kako aktualan, primjerice, zbog Kosova. Srbizacija Jugoslavije počela je upravo ondje, gdje je na kraju i neslavno završila osamostaljenjem te bivše jugoslavenske pokrajine. Svim gledateljima filma bit će jasno, kad ga pogledaju, što je sve uzrokovalo neovisnosti Kosova i zašto ono više nije moglo biti dio Srbije.

Vrijedi imati
U petom dijelu gledat ćemo pak “Carlinu listu”, film o haaškoj tužiteljici Carli del Ponte, koja je svijet uzburkala svojim kontroverznim memoarima.
Ukratko, petodijelnu seriju DVD-ova “Smrt Jugoslavije” vrijedi imati i pogledati jer dosad još nitko nije tako na filmskoj vrpci ispričao našu nedavnu prošlost kao što je to učinio BBC u tom filmu.


Prenošenje moći cara Lazara

Buđenje srpskog radikalizma bilo je popraćeno i prenošenjem moći srpskog cara Lazara koji je poginuo u borbi s Turcima na Kosovu 1389. godine. Tako je od Vidovdana 1988. do kolovoza 1989. kovčeg iz beogradske Saborne crkve preko manastira Vrdnika, Ozrena, Tronoše i Ćelija, zatim Šapca, Valjeva i Kragujeca, pa manastira Žiče, Ljubostinje i Pavlica prenesen do Kosova. Na Gazimestanu, mjestu kosovske bitke, održan je spomen, a zatim, poslije boravka u manastiru Gračanici, kovčeg s Lazarevim moćima preko Niša, Kruševca i manastira Manasije prenesen je u samostan u Ravanicu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije