Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski političari osudili zločine Hamasa

'Kad umiru nedužna djeca, to je poraz čovječanstva'

storyeditor/2023-10-13/2023-10-13T122609Z_638606279_RC2LR3A99RY7_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-VIOLENCE-FUNERAL.JPG
14.10.2023.
u 08:30

"Sveta je odgovornost svake države, uključujući i Izrael, da zaštiti svoje građane i brani se od terorizma, poručuje Europska pučka stranka

U znak solidarnosti s Izraelom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola doputovale su jučer u Izrael i posjetile neka mjesta subotnjih terorističkih napada Hamasa na tu državu, u kojima je ubijeno više od 1300 ljudi i koji su potaknuli oštar izraelski odgovor s barem tolikim ili većim brojem ubijenih u bombardiranju Gaze. I talijanski šef diplomacije Antonio Tajani obišao je, u društvu izraelskog kolege Elija Cohena, mjesto Hamasovih zločina, poručivši da je "Hamas kao ISIL i ubija poput nacista".

Poruka solidarnosti

- Oni su teroristi ubojice i moraju biti zaustavljeni - rekao je Tajani. Kasnije tijekom jučerašnjeg dana u Izraelu se, u sličnom posjetu podrške, očekivala i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

- Ovdje smo s porukom solidarnosti - poručila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. U izjavi Roberte Metsole čula se i formulacija o tome da je bitno na koji način Izrael odgovara.

- Ovdje smo s porukom solidarnosti nakon najgorih terorističkih napada koje je Izrael pretrpio u puno godina. Terorizam neće prevladati. Bitno je kako odgovaramo na to. Možemo i moramo zaustaviti Hamas, kao i učiniti sve da ublažimo humanitarne posljedice - poručila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola iz Izraela.

POVEZANI ČLANCI:

To, da je bitan način, odnosno da nije svejedno hoće li rat protiv Hamasa neselektivno obuhvatiti i civilne ciljeve ili neće, prije Metsole je naglasio i američki državni tajnik Antony Blinken. Podrška Amerike Izraelu i njegovu pravu da se obrani puno je jasnija i snažnija od podrške Europske unije, među čijih 27 država članica ima različitih stavova, koji u osjetljivom balansiranju između prava Izraela na obranu od Hamasa i potrebe poštivanja međunarodnih zakona ratovanja (kao i općenito prava Palestinaca) naginju više na ovu ili na onu stranu. Niz zemalja, među kojima Francuska, Njemačka, ali i Mađarska, odlučile su zabraniti održavanje skupova potpore Palestincima, koji se po porukama i simbolima u ovom kontekstu mogu pretvoriti u skupove potpore Hamasovu napadu na Izrael.

"U Mađarskoj neće biti demonstracija za terorizam. Štitit ćemo građane Mađarske", napisao je premijer Viktor Orbán, koji dugo godina gradi blizak odnos s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Europska pučka stranka objavila je jučer priopćenje u kojem naglašava potporu Izraelu koja "nikad neće posustati".

"Sveta je odgovornost svake države, uključujući i Izrael, da zaštiti svoje građane i brani se od terorizma, u skladu s međunarodnim pravom. Vjerujemo da Hamas ne predstavlja niti govori uime palestinskog naroda, stoga EU treba nastaviti (razvojnu i humanitarnu, op.a.) pomoć. Međutim, EU ima odgovornost da pozorno analizira financijsku pomoć Palestini i pobrine se da novac ne završi u rukama Hamasa ili bilo koje druge terorističke organizacije", priopćeno je iz Europske pučke stranke.

POVEZANI ČLANCI:

Neselektivni postupci

Europski socijalisti i demokrati u svom priopćenju osuđuju napad na Izrael, ali i naglašavaju da "prioritet sada mora biti obustava napada" te da EU mora iskoristiti sav svoj utjecaj kako bi zaustavila "nasilje i neselektivne postupke protiv civila, što samo može eskalirati sukob". Bilo kakva mjera samoobrane Izraela mora biti u skladu s međunarodnim zakonima, smatraju europski socijalisti i zaključuju: "Kad umiru nedužna djeca, to može biti samo poraz za čovječanstvo, bez obzira na strane".

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Izrael nastavlja bombardirati Gazu: Ulice pune krhotina, uništene zgrade

Komentara 1

SA
samader
10:21 14.10.2023.

Izraelska vlada svjesno je žrtvovala svoje građane, samo da ima opravdanje da počisti 2 miliona Palestinaca sa lica zemlje. Hamas je trojanski konj proizvod izraelske vlade koji je kreiran sa namjerom da makne Arafata. Znamo da je Izrael nosioc novogg svjetskog poretka u obliku tehnokratskog feudalizma i transhumanizma , znamo da stoji iza 9/11, iza korone , znamo da želi pokrenuti III svjetski rat , znamo da stoji iza svjetskih bankara, znamo da želi nametnuti novi digitalni monetarni sustav i zabraniti gotovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije