Vremenska utrka

Kako do dionica prije no što EU omogući MOL-u da ih proda bilo kome

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
28.12.2016.
u 20:30

Nakon 8. veljače Komisija je spremna tužiti Hrvatsku Sudu EU, koji je u nizu sličnih predmeta donosio presude koje ne idu u prilog Hrvatskoj

Vlada premijera Andreja Plenkovića, nakon što je donijela političku odluku o tome da će pokušati otkupiti MOL-ove dionice u Ini, ulazi u vremensku utrku u kojoj će vjerojatno željeti tu kupoprodaju izvesti prije no što institucije EU prisile Hrvatsku da promijeni zakon o privatizaciji Ine u odredbama koje se tiču posebnih prava države kao manjinskog dioničara.

Odbijen SDP-ov prijedlog

Nakon promjene zakona, koju traži Komisija, MOL uopće ne bi imao obvezu prodati dionice baš hrvatskoj državi, dok zakon koji je sada na snazi (i za koji Europska komisija smatra da je suprotan propisima Europske unije) sprečava MOL da bez suglasnosti Vlade proda više od 10 posto dionica Ine. To znači da Vlada, prema važećem hrvatskom zakonu, ima pravo veta na pokušaj MOL-a da proda svoj udio u Ini nekome trećem.

No, Europska komisija 8. prosinca 2016. dala je Hrvatskoj rok od dva mjeseca da ukine posebna prava države kao dioničara u Ini, uključujući i posebno pravo veta na prodaju MOL-ovih dionica.

Taj rok istječe 8. veljače, nakon čega je Komisija spremna tužiti Hrvatsku Sudu EU, koji je u nizu sličnih predmeta donosio presude, preslikane na situaciju u Ini, ne idu u prilog hrvatskoj državi. Vlada premijerke Jadranke Kosor, u vrijeme kad je Plenković bio državni tajnik za europske integracije, u siječnju 2011. poslala je jedno pismeno mišljenje Hrvatskom saboru u kojem se izrijekom poziva na pravnu stečevinu i praksu Suda Europske unije koji ne toleriraju pravo veta na promjenu vlasničke strukture privatiziranih društava u Europskoj uniji. To je mišljenje tadašnja Vlada dala kao argument za odbacivanje SDP-ova prijedloga da se u Zakon o Ini ugradi još jedno posebno pravo države – pravo veta na bilo čije stjecanje više od 50 posto dionica.

Ili promjena zakona ili tužba

Kad je nakon Kosoričine Vlade došao na vlast, SDP nije želio ukidati posebna prava države u Zakonu o Ini upravo kako ne bi umanjio manevarski prostor države u sporovima s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini.

Europska komisija dugo je istraživala zašto Hrvatska ne mijenja taj zakon iako se na to sama obvezala u pregovorima s EU, ali upravo je sada stavila Plenkovićevu Vladu pred zid: ili će Hrvatska promijeniti taj zakon u toku od dva mjeseca ili će biti tužena Sudu EU.     

>> Dionice INE na Zagrebačkoj burzi porasla 9,4%, na Budimpeštanskoj tri posto

>> Pristanu li Mađari, Vlada ima gotov scenarij: već je počela raditi na izradi energetske strategije

Komentara 5

DU
Deleted user
02:11 29.12.2016.

Iskopali su rupu bez dna \vjerovali ili ne nitko neće odgovarati osin siromašnih Hrvata '+kroz porez

MA
MarioG
22:15 28.12.2016.

HDZ nema mandat da SVIM građanima stavlja na teret otkup INE. Ako se država hoće petljat u naftni biznis neka osnuje novu firmu. Puno im je jeftinije.

DU
Deleted user
21:52 28.12.2016.

U libelarnom kapitalizmu uopće nije bitno koja tvrtka je u kojoj državi. Posebito to vrijedi za €U, gdje smo i mi i Mađari. Prema tomu, što se država petlja u te transakcije? Ne kužim što je toliko važno tko je vlasnik INE?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije