Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETO RAZDOBLJE

SDP-ovci su Grabar-Kitarović nazivali 'glasnogovornicom HDZ-a', pozivali su je da bude predsjednica svih građana i stranaka

Vukovar: Državni dužnosnici polažu vijence na memorijalnom groblju
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/16
19.03.2024.
u 16:34

A kad smo već kod tema oko kojih su se "kačili" tada premijer Milanović i predsjednica K. Grabar Kitarović, ne smijemo zaboraviti da je čelna žena države htjela mijenjati ovlasti nad vojskom u mirnodopskim uvjetima, objavila je da će "preuzeti izvršne ovlasti čim promijeni Ustav", za što je kasnije rekla da je bila sarkastična, a pri izmjeni vladajućih u parlamentu, zaključila je da je ustavna odredba o dodjeljivanju mandata za sastavljanje Vlade onome tko potvrdi većinu u parlamentu "hipotetsko pitanje".

Ako nema poziva na nasilje, ljudsko je pravo, kao i pravo slobode govora, da se na javnom mjestu negoduje. Čak i gađanje jajem i rajčicom ili, kako on kaže, "pomidorom", okej je, jer stvar je to političke kulture - što misli o tome da svatko kaže svakome što ga ide, predsjednik Zoran Milanović, tada kao premijer, pojasnio je nakon obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Kninu prije 12 godina jer u tom trenutku nije baš bio zadovoljan činjenicom da je policija privela čovjeka koji mu je, tijekom govora, zviždao i dobacivao. Nema za privođenjem potrebe, govorio je Milanović, kojem to nije bio jedini put da se pozivao na "političku kulturu", a i oko negodovanja na javnom mjestu kasnije se, čini se, predomislio minimalno dvaput. A možda i nije jer ni on, a ni SDP, stranka na čijoj se listi htio kandidirati na parlamentarnim izborima dok Ustavni sud jučer to nije zabranio, nijednom nisu rekli da među ovima koji imaju pravo javno reći što misle misle i na HDZ-ovce.

Ali da ne kompliciramo naročito, poveli smo se u ove retke potaknuti videom iz Sabora iz siječnja 2015. koji je vjerojatno ovih dana vidio svatko tko posjeduje internet, a u kojem sadašnji predsjednik nije sretan kritikom Vlade koju je tada vodio, a koja je došla od ondašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Zašto joj nije čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima, pitao je tada premijera Milanovića saborski zastupnik Gordan Jandroković, citirajući mu izjave iz intervjua koji je Milanović netom dao HRT-u.

- Kazali ste: "Nisam se još čuo s njom, ne znam što to znači čestitati. Ja šutim. Nisam čestitao ni Ivi Sanaderu. To nije stvar kućnog odgoja, ja ga imam i više nego dovoljno. Ja sam takav, idem glavom kroz vrata, ne kroz zid. Izrazio sam joj dobrodošlicu, ne budimo licemjerni, ne želim čestitati nekom koga nisam htio i glumiti da sam zbog tih rezultata sretan. Nemojmo inzistirati na licemjerju." Kako ovakav vaš stav utječe na kulturu političke tolerancije, međusobog uvažavanja i dijaloga? - pitao je Milanovića Jandroković. Što mu ovo treba, uzvratio je tadašnji premijer pa Jandrokoviću poručio da može doći u SDP za njegova PR-a ako ostane bez posla. Kakav kućni odgoj ima, Jandroković zna, dodao je, jer roditelje si međusobno poznaju (Jandroković je oženio Milanovićevu sestričnu, op.a.).

- Kampanja je gotova, predsjednicu prihvaćamo. Radit ćemo u okviru zakonskih ovlasti; Vlada 99 posto, predsjednica ono malo što ima. A ja je mogu pozvati da u intervjuima stranom tisku ne omalovažava svoju zemlju jer to nitko dosad nije radio od predsjednika. Medeni mjesec brzo prođe, neka pazi što govori, hoću reći, neka bude oprezna, nitko joj ne prijeti. Dosad sam govorio samo o stranci, vrlo malo o Kolindi, rekao sam joj već da je izabrala loše društvo - da mu se, kao premijeru, nimalo nije dopalo što predsjednica glasno nije bila impresionirana radom njegova tima, do znanja je dao Milanović.

VEZANI ČLANCI:

Nije da je to nju spriječilo jer je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon završetka dvodnevnog summita V4 u Balatonfueredu, govorila i kako "Hrvatska ne primjenjuje šengenska pravila i prilično se loše pokazala u cijeloj krizi kad je riječ o kontroli prolaska ljudi", a za američku televiziju CNBC kazala je i da "izbjeglice nanose štetu hrvatskom turizmu", što su službene brojke kasnije i demantirale. Ali na stranu sad to, tema je ovdje koliko se predsjednik može miješati u politiku Vlade, kad je previše i je li predsjednik uopće predsjednik svih građana ili uvijek u njemu ostane i mala želja da bude advokat stranke iz koje je potekao.

Da Kolinda Grabar Kitarović definitivno istupa iz svojih ovlasti, zaključio je SDP, pa čak i pojedini politički analitičari, kad je krenuo onaj famozni "rat priopćenjima". Za one malo slabijeg pamćenja, nakon što je stupila na dužnost, predsjednica je od premijera Milanovića tražila sjednicu Vlade o gospodarskim temama. Ukratko, dopisivanje je išlo tako da je on joj je rekao da dođe na bilo koju sjednicu pa će razgovarati i o gospodarstvu, ona je htjela tematsku raspravu, on joj je rekao da predloži točke, ona njemu predložila da da ostavku. To nije na njoj da uopće spomene, graknulo je u javnosti, a SDP je predsjednicu odmah prozvao "glasnogovornicom HDZ-a".

VEZANI ČLANCI:

- Nakon što je predsjednik Vlade pozvao predsjednicu Republike na suradnju i predložio joj da sudjeluje na sjednici Vlade na kojoj bi se govorilo i o gospodarstvu, predsjednica Republike je u svojem odgovoru pokazala koliko je doista spremna na suradnju i koliko će biti nepristrana, nestranačka i neovisna o TK-u (Tomislav Karamarko, tadašnji predsjednik HDZ-a, op.a.). Pri tome je zaboravila da više nije u kampanji, kada može lupetati što god hoće, već da je sada nositeljica iznimno odgovorne državne funkcije; funkcije koja je uređena vrlo jasnim pravilima i ovlastima. A među tim ovlastima, srećom, nije i ovlast smjenjivanja predsjednika Vlade - što o prepisci dvoje "glavnih" ljudi u državi misli, na društvenim mrežama tada je kazao Peđa Grbin.

Izrazio se i Gordan Maras. - Nakon pozitivnih poruka na inauguraciji, za koje je zaslužila čestitke, danas se naša predsjedica vratila u kampanju i ulozi glasnogovornice HDZ-a i Tomice Karamarka. Žao mi je što, očito, ne želi suradnju koju smo joj ponudili za bolju Hrvatsku, već samo misli na interes svoje "bivše" stranke. Trebala bi se osloboditi tog interesa i, kako je to i sama rekla, nekad biti svoja "u slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba..." - kazao je Maras, koji je u Vladi Zorana Milanovića bio ministar poduzetništva i obrta.

Čak i današnji koalicijski partner HDZ-a, a tada koalicijski partner SDP-a, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, u tom je trenutku za RTL rekao: - Po svoj prilici, riječ je o nastavku političke kampanje za koju smo pretpostavili da će ju predsjednica prekinuti i biti predsjednica svih građana i predsjednica svih stranaka. Da Kolinda Grabar Kitarović "samo odgovara na provokaciju iz Banskih dvora", poručili su iz HDZ-a, koji primjedbe nije imao ni na prvi intervju predsjednice u kojem je rekla kako "smatra da nije u redu da premijer ne odgovara predsjednici Republike", već samo Hrvatskom saboru. Kladimo se da im je sad drago što se to nikako nije moglo provesti u djelo.

A kad smo već kod tema oko kojih su se "kačili" tada premijer Milanović i predsjednica K. Grabar Kitarović, ne smijemo zaboraviti da je čelna žena države htjela mijenjati ovlasti nad vojskom u mirnodopskim uvjetima, objavila je da će "preuzeti izvršne ovlasti čim promijeni Ustav", za što je kasnije rekla da je bila sarkastična, a pri izmjeni vladajućih u parlamentu, zaključila je da je ustavna odredba o dodjeljivanju mandata za sastavljanje Vlade onome tko potvrdi većinu u parlamentu "hipotetsko pitanje". I ministrima je poručivala da "ne smiju kritizirati predsjednicu", što su oni, naravno, zanemarili.

Vukovar: Državni dužnosnici polažu vijence na memorijalnom groblju
1/16

Preuzimanje izvršne ovlasti, koju je predsjednica najavila na Facebooku, komentirala je tada za RTL prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. - To nije ozbiljna poruka. To je nadrealistična poruka. Ne znam tko joj piše te statuse. Ona ne može izvršiti državni udar i preuzeti izvršne ovlasti. Vlada postaje tehnička kada krene predizborna kampanja. Ukoliko ne dođe do rata, a ipak tako daleko ne bismo trebali ići, ne postoje okolnosti da institut predsjednika države preuzme izvršne ovlasti - rekla je V. Pusić, a na pitanje je li se čula oko toga s Milanovićem, rekla je da jest. - Ali ne morate biti predsjednik Vlade da znate da je to potpuno nemoguće. Razumijem i navijačke strasti, ali zaista nije zgodno i primjereno da netko tko se nalazi na funkciji predsjednice države šalje ovakve poruke u javnost koje nemaju veze sa zdravom pameti - kazala je V. Pusić.

Reagirao je tada i Peđa Grbin. - Bez obzira na to što ćemo mi na ovim izborima pobijediti, imamo obvezu upozoriti predsjednicu da se ne igra s rezultatima izbora i voljom građana - rekao je Grbin pa dodao da predsjednica ima vrlo jasne ovlasti prema Ustavu. A jedna od njih nije da "bude glasnogovornica HDZ-a i da dopušta da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skriva iza njenih skuta umjesto da izađe pred hrvatsku javnost i u sučeljavanju s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem jasno kaže što misli i koji je program HDZ-a za ove izbore".

Da "prestane voditi kampanju i počne provoditi ustavne ovlasti", predsjednici je tada poručio današnji predsjednik SDP-a, čije je lice kampanje trebao biti upravo trenutačni predsjednik države. Spomenimo još kratko, razdoblje u kojem je Milanović bio premijer, a K. Grabar Kitarović predsjednica, trajalo je svega 11 mjeseci.

GALERIJA Milanovićev život u fotografijama - Od malih nogu do političke karijere

Vukovar: Državni dužnosnici polažu vijence na memorijalnom groblju
1/42

Komentara 2

Avatar votum
votum
19:46 19.03.2024.

Ma sve je to trla baba lan. Izbori su i treba izaći i izborom kazati što tko misli! Milanovića nitko neće ušutkati jer je Ustav, u slučaju kad ga predsjednik ne poštiva, nedorečen u smislu postupanja prema njemu. Jedina mogućnostt je diskvalifikacija liste SDP na DIP-u. Kako se SDP osipa, tako puno stranaka neće biti ni pogođeno tom diskvalifikacijom.No birači koji su ih birali bi mogli ostati bez predstavnika, stoga ih treba upozoriti prije izbora da je glas za listu SDP bačen glas.

Avatar Moodleen
Moodleen
20:15 19.03.2024.

S(tranka)D(jece)P(artiz...) i njihov idol Milan Ović, koji je izjavio da je u Hrvatskoj bio građanski rat! Hrvati, probudite se i ove maknite iz politike za sva vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije