IZDAO GA SURADNIK

VIDEO Cijeli život izbjegavao je uhićenja, a onda pao u zamku svog partnera: Strašni narkobos uhićen u filmskom scenariju

Meksičke novine izvještavaju o uhićenju narkobosa 'El Maya' i sina 'El Chapa' u Mexico Cityju
Foto: GUSTAVO GRAF/REUTERS
1/10
27.07.2024.
u 11:41

Zambada je vjerovao da putuje u sjeverni Meksiko kako bi pogledao potencijalna imanja za tajne piste, nije znao kako je Joaquin Guzman Lopez sve dogovorio s američkim vlastima...

Ismael 'El Mayo' Zambada (76) jedno je od najozloglašenijih imena u povijesti narko-ratova, sinonim za zastrašujuću moć i razorni utjecaj najvažnijeg narkokartela na svijetu. Kako piše BBC, posljednji je iz izvorne generacije vođa narkokartela, stvorio je kartel Sinaloa zajedno s Joaquinom 'El Chapom' Guzmanom od ostataka kartela Guadalajara nakon što je propao 1989. Ali za razliku od svog zloglasnog partnera koji je dvaput bio u zatvoru i pobjegao, El Mayo je uspio izbjegavati uhićenje nekih 35 godina. Do sada. Američke vlasti uhitile su ga u četvrtak u El Pasu u Teksasu. Već se izjasnio nevinim po višestrukim točkama optužnice na saveznom sudu u Teksasu. No, njegovo bi uhićenje, nadaju se američke vlasti, moglo iz korijena promijeniti meksički kriminalni milje.

Zambada je uhićen gotovo kao po filmskom scenariju, a glavnu ulogu odigrao je sin njegova bivšeg partnera Joaquin Guzman Lopez (38) koji ga je namamio u SAD. Vjerovao je da putuje u sjeverni Meksiko kako bi pogledao potencijalna imanja za tajne piste. Zambada nije znao kako zapravo lete za El Paso u Teksasu. Joaquin Guzman Lopez uhićen je zajedno sa Zambadom, privedeni su nakon što su privatnim zrakoplovom sletjeli na područje El Pasa.

Za nekoga tko je toliko godina bio toliko oprezan, čini se nevjerojatnim da je Zambada tako prevaren u dobi od 76 godina. “On je u svojim 70-ima, lošeg je zdravlja i već je rekao da mu je zatvor najveći strah”, kazao Mike Vigil, bivši agent DEA-e, za BBC.

Uhićenja – i mogući sporazum o priznanju krivnje između El Chapovih sinova, poznatih kao Los Chapitos, i američke vlade – postavljaju pitanje tko će preuzeti kontrolu nad kartelom Sinaloa. Nakon što je El Chapo Guzman uhićen i izručen SAD-u 2016., započela je runda krvoprolića dok su se suparničke frakcije borile za kontrolu nad teritorijem, kao i protiv protivničkih narko bandi koje su osjećale slabost. Još šokantniji i nasilniji bio je odgovor kartela Sinaloa kada je njihov vođa, Ovidio Guzman Lopez, uhićen u listopadu 2019. Nakon što je uhićen, stotine naoružanih napadača spustile su se na grad Culiacan i otvorile vatru na civilne, policijske i vojne ciljeve iz oružja kalibra .50 i raketnih bacača. Naposljetku su vlasti vratile Ovidia Guzmana njegovim ljudima da privedu borbu kraju. Kasnije je ponovno uhićen, izručen i trenutno čeka suđenje u američkom zatvoru.

Vodeći uzrok smrti

Mike Vigil smatra da bi se ovaj put mogla izbjeći slična eksplozija nasilja, koja je postala poznata kao Culiacanazo. "Kartel Sinaloa ima vrlo jaku klupu mogućih vođa koji bi mogli preuzeti, uključujući El Chapovog brata. Kingpin strategija, koja se fokusira na svrgavanje pojedinačnih vođa kartela, rijetko je uspješna", kazao je bivši agent DEA-e za BBC.

Operacija uhićenja Zambade planirana je mjesecima. Međutim, neka izvješća kažu da je u tome postojao i oportunistički element.Zambada i Joaquin Guzman Lopez, sin El Chapa, sumnjiče se za isporučivanje velikih količina fentanila i drugih narkotika na američke ulice. Predoziranja fentanilom postala su vodeći uzrok smrti Amerikanaca između 18. i 45. godine života.

"Fentanil je najsmrtonosnija prijetnja s kojom se naša zemlja ikad suočila. Američko ministarstvo pravosuđa neće stati sve dok svaki vođa kartela, član i suradnik odgovoran za trovanje naših zajednica ne bude pozvan na odgovornost", poručio je američki državni odvjetnik Merrick Garland u video poruci koja potvrđuje uhićenja:

Američke vlasti nudile su 15 milijuna dolara nagrade za Zambadino hvatanje, a za Guzmana Lopeza pet milijuna. Pretpostavlja se kako je El Chapov sin pristao namamiti Zambadu kako bi sebi olakšao poziciju i smanjio zatvorsku kaznu.

FOTOGALERIJA Jedan od najljpših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

Meksičke novine izvještavaju o uhićenju narkobosa 'El Maya' i sina 'El Chapa' u Mexico Cityju
1/48

 

Komentara 1

OT
otrovnijezik
12:12 27.07.2024.

Jadan čovjek. Nekome se zamjerio a bio je tako uspješan poduzetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije