Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDI SE I U EKONOMIJI

Konačno postali dobri susjedi: Svjedočimo renesansi hrvatsko-slovenskih odnosa

24.07.2022.
u 10:48

Nikada nisu ratovali međusobno i nikada nisu imali graničnih problema, ali su oni nastali nakon zajedničkog izlaska iz SFRJ. Izlazak je bio buran, u ratnim okolnostima, a Slovenci su imali puno više sreće od Hrvata jer su svoje probleme sa SFRJ riješili u 10 dana rata, dok je Hrvatska prošla puno gore, ratujući za svoju slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet dugih pet godina.

Komentara 27

CR
crocro
11:25 24.07.2022.

Ja bih osobno želio da su problemi sa slovencima iza nas i da se otvara novo poglavlje uzajamne suradnje, pomoći i zajedništva. Slovenija nema baš neko teritorijalno i političko ztnačenje na karti svijeta ili Europe, a niti Hrvatska nema puno više, ali kada bi se SLO i HR zajedno držale sa istim stavovima prema vanjskom svijetu, koristi bi imale i HR i SLO, Točno je da SLO nije mudro odigrala neke političke poteze glede graničnih pitanja, arbitražnog suda, ulaska Hrvatske u EU ili prijetnji za slovensko NE ulasku HR u Schengen i dr. a to sae događalo samo zato jer je SLO prva ušla u EU i stavila se u poziciju jačega i važnijega a što joj se poslije odbijalo od glavu. Sada jasno SLO vidi da sukobi i protivljenje nisu rješenje za budući suživot, posebno sada kada su shvatili koliko nekretnina imaju u Hrvatskoj zbog kojih moraju stalno prometovati preko HR granice. Svi problemi se mogu rješavati biulateralno bez političkih ucjenjivanja i nazadovanje prosepriteta svojeg susjeda. Ako pitate bilo kojega čovjeka na svijetu da li je realno i pošteno da slovenska morska granica dolazi ispred Hrvatske obale, svatko će vam reći da je to nerealno i nemoguće prihvatiti i da je crta sredine zaljeva najpoštenije rješenje. Takopđer znaju što su učinili na arbitražnom sudu i sada se na njega pozivaju da Hrvatska prihvati presudu. Tu treba podvući crtu i razviti dobrosusjedske odnose kakvi su bili prije nametnutog rata. Hrvati i slovenci su upućeni jedni na druge i trebaju surađivati.

OT
otrovnijezik
12:55 24.07.2022.

Juupi, konačno, vratili nam Geru...... a ne, krivo nešto.

DU
Deleted user
13:56 24.07.2022.

Riječ je o puno više prozaičnoj pojavi - dakle, kad "zagusti", onda se u Sloveniji sjete "zajedničkog slavenskog ognjišta" i da se malo "prigriju" uz njega, znajući da nemaju što tražiti ni na zapadu (Italija), niti na sjeveru (Austrija) jer ih iz tih smjerova gledaju kao što oni (inače) gledaju na nas. Pa sad, tko voljan iz trenutnih gadnih međunarodnih okolnosti izvlačiti neke zaključke o "renesansi" - samo naprijed. Kad su bili u nadmoćnoj poziciji, samo se bavili ucjenjivanjem i slanjem nota, praktički je tada više od pola posla Min. vanjskih je bilo suprotstavljanje slovenskim aspiracijama. Doduše, pomoglo je i što su "pu$hnuli" sve pravne postupke koje su protiv nas pokrenuli, uključivo teran i varaždinsko zelje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?