Karadžić: Krajišnik nije donosio ključne odluke

05.11.2008.
u 12:45

Bivši bosansko-srpski čelnik Radovan Karadžić pred Haaškim je sudom svjedočio u žalbenom postupku protiv njegova nekadašnjeg bliskog političkog suradnika Momčila Krajišnika.

Karadžić je izjavio kako Krajišnik nije sudjelovao u donošenju ključnih odluka vrha RS-a u ratu u BiH.

Krajišnik, koji se brani sam, nije u sudnici ispitivao Karadžića, već je u zapis uveo Karadžićevu pisanu izjavu, čiju je istinitost potvrdio pred sucima.

- Gospodine Karadžiću, možete li potvrditi da je Vaša izjava točna i da biste istu izjavu dali u sudnici - pitao je Krajišnik na početku rasprave.
- Da, sasvim - odgovorio je Karadžić, a potom je njegova izjava uvedena kao dokazni materijal.

- Krajišnik se nije miješao u rad vlade, izvan njegova položaja u parlamentu, a nije imao ni utjecaj na djelovanje vojske... Krajišnik nikada nije bio čovjek broj dva u RS-u. Njega nikada nisam tretirao kao osobnog premijera - piše u Karadžićevoj izjavi, objavio je Mondo.

Karadžić je rekao da suprotno nalazima iz presude Krajišniku - on i Krajišnik "nisu upravljali RS-om kao privatni feud" i da Krajišnik nije imao nikakav utjecaj ni na djelovanje vojske i MUP-a u RS-u.

Bivši predsjednik Skupštine bosanskih Srba Momčilo Krajišnik 2006. godine proglašen je krivim za istrebljenje, ubojstva, deportacije, prisilno premještanje i progone bosanskih Muslimana i Hrvata 1992. godine. Osuđen je na 27 godina zatvora. Radovan Karadžić tereti se za genocid i druge zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995.

U prvostupanjskoj presudi Krajišniku navodi se da su on i Karadžić vodili RS kao privatni feud i da je Karadžić tretirao Krajišnika kao osobnog premijera.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije