Ministar unutarnjih poslova potvrdio informaciju da je broker želio svjedočiti

Karamarko: Drago Maček nudio nam je pokajništvo ili suradnju

nobilo, maček
Ivo Čagalj/24 sata
Autor
Ivanka Toma
20.10.2009.
u 20:51

- Sjećam se takvog sastanka, ali ne i detalja, je li bilo definirano da se Maček nudi kao pokajnik ili suradnik - rekao je Tomislav Karamarko

– Sjećam se takvog sastanka, ali ne i detalja, je li bilo definirano da se Maček nudi kao pokajnik ili suradnik. Teško mi je o tome govoriti nakon 3,4 godine – izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko komentirajući informaciju koju je prije nekoliko dana objavio Večernji list.

Tada smo pisali da je prvoosumnjičeni u aferi Brodosplit, zagrebački broker Drago Maček, prije otvaranja istrage preko posrednika istražiteljima poručio da je spreman posvjedočiti o tome kako je pet milijuna dolara izvučeno iz splitskog škvera te kako se taj novac dijelio s braćom Žužul, Antom i Slavenom. Pritom je postavio uvjet da ga se oslobodi kaznenog progona.

Policijska opstrukcija
Karamarko je potvrdio da je kao ravnatelj SOA-e bio upoznat s informacijom (razmatrana je na sastanku na kojem su, osim njega, bili i njegov zamjenik Josip Buljević, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi zamjenici Dragan Novosel i Lazo Pajić te tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko, no nije rekao zašto nije bilo suradnje.

Valja, međutim, napomenuti da se Mačekovo ispipavanje terena dogodilo u vrijeme kada je u Austriji bio blokiran njegov račun te kada se činilo da će se zbog pritiska, kako austrijskih tijela kaznenog progona, koja su i upozorila na moguće pranje novca iz Brodosplita, tako i domaće javnosti, sigurno provesti ozbiljna istraga.

No, stvari su otišle u suprotnom smjeru. Splitska policija uporno je tvrdila da u Brodosplitu nema nikakvog kaznenog djela te odbijala provesti ozbiljnu istragu. Benko je naložio da se predmet radi u Zagrebu, no ni to nije bilo moguće. Poznato je da je namjeravao zbog opstrukcije smijeniti čelništvo splitske policije, krenuo s tom namjerom na put, ali se s Plitvica vratio u Zagreb neobavljena posla. Mačekov odvjetnik Anto Nobilo pak tvrdi da Maček nije imao razloga nuditi suradnju jer je priča o izvlačenju novca iz škvera promašena.

Novac u cijeni broda
Po njemu, 4,6 milijuna dolara, koji su bili vraćeni naručitelju četiriju tankera, njemačkom Wesselsu, zapravo je novac koji je poslužio naručitelju za projekt edukacije kadeta. Nobilo kaže da je taj novac preko pobočnih pisama uglavljen u cijenu broda kako bi Wessels izbjegao komplikacije u vezi s traženjem dodatnog kredita te da je nakon austrijske deblokade računa projekt i realiziran.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:43 21.10.2009.

Pa da kao i što je Podravkin novac bio za zaštitu od neprijateljskog preuzimanja... Slika i prilika kako se krade u Hrvatskoj uz političku zaštitu... I to je samo malo dio koji su novinari iskopali... A sve to porezni obveznici godinama plaćaju kroz subvencije brodogradnji iz proračuna... Nevjerojatno da naše lopine Austrijanci moraju loviti, da Njemačko pravosuđe osuđuje bivše udbaše krvavih ruku... Vratite nam austro-ugarsku....

ZL
zlatka
21:35 20.10.2009.

Ovom Karamarku ne vjerujem ništa, kaže da je je istraga u slučaju Pukanič završena a nisu došli do nalogodavca, dakle obustavlja istragu, upravo kako su mnogi slutili da će biti.

PO
poduzetnik
21:42 20.10.2009.

Shvatite pokvarenjaci jedni da vam se vise nista ne vjeruje. Da kazete i da je mlijeko bijelo narod bi posumljao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije