KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

Katarski šeik: Iz 'nekažnjivosti' Izraela nastao je 'kolektivni genocid'

FILE PHOTO: Site of Israeli strikes on houses, in Khan Younis in the southern Gaza Strip
Foto: HATEM KHALED/REUTERS
1/3
04.10.2024.
u 15:29

Iransko ministarstvo optužilo je zemlje G7 da su "pristrane i neodgovorne" zbog njihove osude raketnog napada na Izrael

"Postalo je kristalno jasno da je ono što se događa genocid, uz pretvaranje Pojasa Gaze u područje neprikladno za ljudski život, u pripremi za raseljavanje", rekao je danas katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, na Azijskom summitu o dijalogu i suradnji u Dohi. Kriza na Bliskom istoku je "kolektivni genocid" nastao iz "nekažnjivosti" Izraela na koju smo uvijek upozoravali, naglasio je i osudio izraelske zračne napade i vojne operacije protiv "bratske Libanonske Republike". Vlast u Kataru i prije dva tjedna je "najoštrije osudila izraelsku agresiju na Libanon", upozoravajući istovremeno na opasnost od širenja i klizanja u sveobuhvatni regionalni rat.

Dvostruki kriteriji G7

Katar, Egipat i SAD posreduju između Izraela i Hamasa u postizanju prekida vatre i dogovora o razmjeni zarobljenika u Gazi. - Nastavit ćemo svoje posredničke napore kako bi se okončao rat između Izraela i Hamasa u Gazi, koji sada traje gotovo godinu dana – naglasio je emir. Katarsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je krajem rujna da je nastavak eskalacije prvenstveno posljedica "opetovanih kršenja međunarodnog prava" od strane Izraela koje prolazi nekažnjeno. Službena Doha pozvala je međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i poduzme hitne radnje kako bi prisilila "izraelske okupacijske vlasti da zaustave svoju brutalnu agresiju na Libanon i Pojas Gaze".

Ovaj put emir Al-Thani otišao je korak dalje i optužio Izrael za genocid. Izrael odbacuje te optužbe, napominjući da je akcija u Pojasu Gaze prije godinu dana pokrenuta nakon što su militanti Hamasa napali gradove na jugu Izraela 7. listopada. Iranski predsjednik Masoud Pezeškian u Dohi je pokušao pridobiti azijske zemlje na svoju stranu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s katarskim emirom šeikom Al-Thanijem, ponovio je da će, ako Izrael uzvrati, Teheran odgovoriti na još oštriji način. - Sjedinjene Države i europske zemlje trebaju reći Izraelu da ne destabilizira regiju – poručio je Pezeškian koji je po dolasku u Katar prozvao Izrael zbog ubojstva vođe palestinske militantne skupine Hamas Ismaila Haniju 31. srpnja. - Mi također želimo sigurnost i mir. Izrael je bio taj koji je ubio Haniju u Teheranu - rekao je Pezeškian.

VEZANI ČLANCI:

Iransko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je zemlje G7 da su "pristrane i neodgovorne" i da imaju dvostruke kriterije, zbog njihove osude raketnog napada na Izrael. Iran ih je prozvao, posebno Sjedinjene Države, zbog povećanja nesigurnosti i nestabilnosti u zapadnoj Aziji zbog naoružavanja i podržavanja Izraela. Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je da je izraelski napad na Bejrut, u kojem su ubijeni medicinski radnici, "kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Ubojstvo vođe Hezbollaha Nasrallaha pokazalo je kakva podjela vlada među arapskim državama. Saudijska Arabija pozvala na očuvanje suvereniteta i regionalne sigurnosti Libanona. No, nije spomenula Nasrallaha, čiju su likvidaciju prešutjeli i Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein koji su 2020. normalizirali veze s Izraelom. Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi telefonom je razgovarao s libanonskim premijerom Najibom Mikatijem i rekao da Kairo odbacuje bilo kakvu povredu suvereniteta Libanona, no također nije spomenuo Nasrallaha. Sirija i Irak proglasili su trodnevnu žalost.

Zanimljiv položaj Indije

Događaje s velikom pozornošću prati Indija koja svojom politikom prema izraelsko-palestinskom sukobu zbunjuje analitičare. Ima dobre bilateralne veze s Izraelom i najveći je izraelski kupac oružja. Premijer Modi zatražio je sastanak s palestinskim predsjednikom Abbasom. Indija podržava prekid vatre i rješenje o dvije države, kritična je prema okupaciji palestinskog teritorija, no nije za sankcije Izraelu. Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku nakon borbi u južnom Libanonu i iranskih napada balističkim projektilima na Izrael. Protivi se kršenju suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta Libanona i potezima koji potiču antagonizam. "Sve strane moraju hitno poraditi na sveobuhvatnom i trajnom prekidu vatre", navodi kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Palestinci, pak, strahuju da će rat u Libanonu odvratiti pozornost svijeta od Gaze, gdje i dalje traju izraelski napadi.

Ključne riječi

Komentara 2

FU
Fusnota
15:48 04.10.2024.

Islamske države svaljuju kolektivnu krivnju na tzv zapad a same ništa nisu poduzele u obranu palestinca, rohindža ugjura. Glumci gledaju svoj interes

Avatar superhik74
superhik74
15:40 04.10.2024.

G7 = genocide 7

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije