Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.  Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat. Predsjednica vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač najavila je angažiranje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici. 

Jablanica je od sinoć potpuno prometno odsječena. Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te uspjelo pomoći unesrećenima. Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažirana u akciji spašavanja. "Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerijske jedinice", kazao je Helez za portal "Dnevnog avaza".

Potvrdio je kako su radi evakuacije ugroženih poslani i helikopteri oružanih snaga BiH i EUFOR-a. Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa. "Sada je najvažnije da evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", kazao je Nikšić.

U Jablanici i u općinama središnje Bosne Kiseljak, Kreševo i Fojnica cestovne su komunikacije u prekidu ili su oštećene, mobilne telefonske mreže nisu u funkciji a pojavili su se i problemi u opskrbi strujom i vodom. Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozorili su sve koji putuju iz pravca sjeverne Bosne prema Hercegovini da ne idu preko Sarajeva do Jablanice nego da se koriste prometnicama preko Bugojna i Kupresa.