Vrtlari, budite oprezni

Nemojte ubijati puževe u Njemačkoj! Kazne idu i do 65 000 eura

Ilustracija
Pixabay
31.08.2024.
u 17:10

Puževi u vrtu mogu biti prava noćna mora jer brzo pojedu biljke. Ali svatko tko poduzima radikalne mjere protiv puževa, mora biti oprezan: postoje vrste koje su zaštićene, a tada prijeti kazna do 65.000 eura

Neki vlasnici vrtova puževe smatraju smetnjom: gladni mekušci preferiraju zelenu salatu, nježne izdanke i cvijeće. Brzo "počiste" cijeli vrt. Razumljivo je da se vrtlari hobi žele riješiti puževa – idealno bi bilo trajno. Malo poznata činjenica: Ne štete vrtu svi puževi. Zapravo, neke su vrste čak zaštićene. Ako u Njemačkoj ubijete zaštićene puževe, mogli biste se suočiti s novčanom kaznom u peteroznamenkastom iznosu.

Povrh svega, takozvani puževi golaći, poput raširenog "španjolskog puža", štete salati, začinskom bilju i cvijeću. Nasuprot tome, puževi školjkaši u našem vrtu i na balkonu gotovo da ne prave značajnije štete. Hrane se prvenstveno mrtvim biljnim materijalom kao što su gljive, alge i mrtvi dijelovi biljaka. Na njihovom jelovniku su i drugi puževi puževi, ali samo oni mali, kao i puževa jaja, piše Fenix Magazin.

Dvije vrste puževa školjkaša su pod strogom zaštitom, a to su pjegavi puž i obični puž. Strogo zaštićeni je i sjeverni ljubičasti puž. Ali bilo bi prilično čudno da se pojavi u vašem vrtu: preferira stijene u zoni plime Sjevernog mora na dubinama vode do 40 metara. Tigrasti puž, međutim, nije ugrožen. Na svojoj sivo-smeđoj koži ima divlji, tamni leopard uzorak, a kao rezultat klimatskih promjena sve se više udomaćuje sjevernije, jedući mrtvi biljni materijal i, na radost svih vrtlara, druge vrste puževa. 

Strogo je zabranjeno ubijanje vrsta puževa koje su zaštićene vrste. Svatko tko ih ubije ili se s njima bori otrovnim mamcima riskira visoke kazne. U Rheinland-Pfalzu ( Porajnje Falačka) kazna je 5.000 eura, dok je u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji čak 50.000 eura. Brandenburg najstrože kažnjava "ubojice" puževa novčanom kaznom od 65.000 eura. Kako biste izbjegli tako teške novčane kazne, poželjno je informirati se o prirodnim neprijateljima puževa i unijeti ih u vrt. Alternativno, mogu se puževi skupiti i pustiti na livadu. Međutim, puža, koji je koristan, treba pustiti da ostane u vrtu.

VEZANI ČLANCI:


FOTO Najopasnije životinje na svijetu

Ilustracija
1/26
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Fićo
Fićo
19:23 31.08.2024.

Tesla tvrtka posjekla tisuće stabala za novu firmu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije