Kaznena prijava protiv vlasnika pasa koji su usmrtili 76-godišnjakinju

rastrgana žena
Marko Čuljat
05.10.2009.
u 12:44

Policijska uprava ličko-senjska završila je kriminalističku obradu nad vlasnikom pasa zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Policijska uprava ličko-senjska završila je kriminalističko istraživanje nad vlasnikom pasa zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Ostavio je i držao bez nadzora svojih sedam pasa uslijed čega su u Jošanima napali i na smrt izgrizli 76-godišnju staricu u blizini njezine obiteljske kuće - kaže Kristina Maoduš, glasnogovornica PU u Gospiću.

Vlasnik pasa Tomo S. (42) iz Pučišća dobio je kaznenu prijavu, a izdan je i obvezni prekršajni nalog, zbog prekršaja iz čl. 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, opisanog kao držanje životinja bez nadzora. 

- Zaprimili smo kaznenu prijavu na temelju članka 271. stavak 2. Kaznenog zakona. Djelo je kažnjivo s najmanje tri godine zatvora - izjavio je za Večernji list Pavao Rukavina, županijski državni odvjetnik u Gospiću.

Tomu S., kojeg je policija privela županijskom istražnom sucu koji mu je odredio mjeru zadržavanja od 48 sati, i prošle je godine policija prijavila i izrečena mu je novčana kazna za prekršaj držanja životinja bez nadzora.

Ženu ubio čopor pasa
- Da, čula sam, kako ne bih čula. Psi su je nasmrt izgrizli. Sve nas je strah u selima na Krbavi tih čobanskih pasa - rekla je baka Smilja Kovačević (72), susjeda nesretne bake Danice D. (76) koju su jučer prijepodne usmrtili razjareni pastirski psi.

- U 10.45 sati zaprimljena je dojava da je u mjestu Jošani u općini Udbina čopor pasa napao ženu. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izašli su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske i utvrdili da je čopor pasa napao i nasmrt izgrizao 76-godišnjakinju.

Policija je pronašla i vlasnika pasa Tomu S. koji je nakon više informativnih razgovora s više osoba i uhićen - rekla nam je jučer glasnogovornica Maoduš.

Za vrijeme očevida policija je pronašla i odstrijelila ranjenog psa, pa je nastavila potragu za drugih pet.

- Ja sam dva psa pogodio puškom i uspavao sam ih, nakon čega ih je kolega Hrvoje Prpić iz Korenice eutanazirao i uzeo im glave zbog analize na bjesnoću koja će se obaviti u Zagrebu - izjavio je dr. Tomislav Rukavina iz Gospića.

S obzirom da je postojala opasnost ugrožavanja života ljudi, policijski službenik je vatrenim oružjem usmrtio jednog psa, dok su se ostali psi razbježali. Policijski službenici trenutačno istražuju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja - izjavila je Kristina Maoduš, glasnogovornica PU ličko-senjske.

Nesretna baka Danica izašla je iz svoje obiteljske kuće u dvorište kada ju je napalo sedam razjarenih pasa. Nije joj bilo spasa. Psi su je rastrgali. Ovaj nezapamćen događaj potresao je sve stanovnike Like. Nešto slično ne pamte niti najstariji Ličani. Nakon dolaska policije u južne predjela sela Jošani, nedaleko od vojarne Josipa Jovića na Krbavskom polju, čopor pasa napao je i naoružane policajce. Morali su ubiti jednog razjarenog psa da bi se spasili, a jednog su ranili. Pet pasa nestalo je bez traga.

- Već nekoliko godina imamo problem sa psima u Udbini i okolnim selima. Ovčarski psi posebno su dresirani i divlji su - rekao nam je zabrinuti Udbinjanin Šime Kvesić, koji se spustio u Jošane nakon što je čuo za tragediju.

Mjesto tragedije je bez izjave napustio Ivan Pešut, novo-stari izabrani načelnik ličke Općine Udbina.
- I prije je na ovome području Like bilo četiri do pet napada pasa na ljude godišnje. Nakon obavijesti općinskoga komunalnog redara mi smo dolazili i poduzimali mjere. Zadnji smo put ovdje bili u lipnju. Izolirali smo tri opasna psa i kako nismo našli udomitelja, uspavani su - kaže dr. Tomislav Rukavina, direktor Veterinarske ambulante u Gospiću.

- Ovaj ubijeni pas je šarplaninac. Glavu ćemo poslati na analizu na bjesnoću. Znamo tko je vlasnik ovih pasa - kaže dr. Anton Serdar, veterinarski inspektor iz Gospića. U razgovoru s nekoliko mještana Jošana i Udbine doznali smo da je vlasnik pasa nedavno sa svojim stadom otišao preko Ličkog sredogorja u selo Vranik nedaleko od Lovinca te ostavio svoje pse.

Ključne riječi

Komentara 24

GV
goran vrtaric
13:50 05.10.2009.

Tuzno je to da ljudi drza pse, i ne vode racuna o opasnostima koje se mogu desiti. Ima po europi dosta primjera gdje djeca nastradavaju od pasa, a vlasnici pasa bivaju smijesno kaznjavani.Ja bi vlasnika psa koji na smrt izgrize neku osobu, zatvoriti dao pod optuzbom za ubojstvo. Jer niko ne okrivljuje oruzje za ubojstvo, nego onoga tko sa tim oruzjem zlocin pocini, a neuracunljivi psi su oruzje, i to opasno oruzje.

OB
-obrisani-
13:51 05.10.2009.

Očito je starica bila Srpkinja čim se ne oglašava ni društvo za zaštitu životinja , a komentar ni jedan !

OB
-obrisani-
14:25 05.10.2009.

Udbina: Ženu nasmrt izgrizli pastirski psi =============== 0 Ovaj naslov su također pisali novinari porijeklom iz Hrvatske ili očigledni rvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije