Kći Sara jedina nasljednica Ive Pukanića?

31.10.2008.
u 00:42

Smrću Ive Pukanića brakorazvodni postupak između njega i Mirjane Pukanić prekida se po sili zakona. O malodobnoj kćeri Pukanićevih, koja ima to zakonsko pravo, ovisi hoće li nastaviti brakorazvodni postupak majke i oca ili neće.

O njezinoj odluci ovisit će i nasljedna prava njezine majke – kaže Veljko Miljević, odvjetnik koji je zastupao Pukanića. Na pitanje zna li je li Pukanić ostavio oporuku, Miljević odgovara da samo policija koja je obavila pretrage na tri adrese može reći je li među Pukanićevim stvarima nađena i oporuka.

Dodao je da on nije ovlašten govoriti o oporuci jer je smrću Ive Pukanića prestao biti njegov odvjetnik. Nebojša Bestić, odvjetnik Mirjane Pukanić, kaže da ne zna za postojanje oporuke, a prema njegovim spoznajama, većina imovine, dok je trajala brakorazvodna parnica, bila je na ime Ive Pukanića. Mirjana Pukanić više je puta izjavljivala da traži polovicu bračne stečevine.

Postoji li oporuka?
Ako Pukanić nije ostavio oporuku, po zakonu su njegovi nasljednici prvog reda kći, ali i Mirjana Pukanić, s obzirom na to da brakorazvodni postupak do njegove smrti nije bio završen. Nasljednicima drugog reda, u koje se, prema Zakonu o nasljeđivanju, ubrajaju roditelji, braće i sestre pokojnika imovina se dijeli samo ako pokojnik nema suprugu i djecu.

To konkretno znači da, ako Pukanić nije ostavio oporuku, kći i supruga nasljeđuju ga u jednakim dijelovima, svaka polovicu cijele njegove imovine. Mirjani Pukanić mogla bi pripasti polovica bračne stečevine, a s kćeri bi dijelila drugu polovicu i eventualnu isključivo Pukanićevu imovinu.


Otac i kći Ive Pukanića
Foto: Boris Ščitar


No, ako Pukanićeva kći nastavi brakorazvodni postupak majke i oca u roku šest mjeseci od njegove smrti, što je njezino moralno i zakonsko pravo jer je najbolje poznavala roditelje i volju oca, ona bi bila jedina nasljednica njegove imovine. Naime, ako se utvrdi osnovanost tužbe za razvod braka (teško i trajno poremećeni odnosi, ili ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana, ili ako sporazumno traže rastavu) bračni drug nema pravo nasljeđivanja.

Pravo na stečevinu
No, tada Mirjana Pukanić može tražiti da se od imovine koja glasi na Ivu Pukanića utvrdi što je zajednička bračna stečevina, te zatražiti svoju polovicu. Kada su pak pravni interesi roditelja i djeteta suprotni, zakon predviđa da se malodobnom djetetu mora imenovati poseban skrbnik koji bi ga zastupao na sudu.

U slučaju da je Pukanić pak oporukom svoju imovinu ostavio kćeri, supruga bi imala pravo na nužni dio, koji može iznositi do jedne trećine imovine. Oporukom oporučitelj može ostaviti i trećim osobama samo svoju posebnu imovinu i svoj dio bračne stečevine, inače se oporuka može pobijati.

Napomenuti valja i da Mirjana Pukanić nije pobijala oporuku svoje majke, kojom je imovinu i rentnu ušteđevinu ostavila njezinoj kćeri. Maloljetna Pukanićeva kći već je izrazila želju da joj se skrbnicom do punoljetnosti (još šest mjeseci op. a.) imenuje dugogodišnja dadilja Vlasta Berger. No, po zakonu, uza živog roditelja kojem nisu oduzeta roditeljska prava treća se osoba ne može proglasiti skrbnikom djeteta.

Posebni skrbnik
Ipak, nadležni centar za socijalnu skrb ima mogućnost odrediti posebnog skrbnika koji se imenuje u slučajevima kad su interesi roditelja i djeteta u suprotnosti te kada je potrebno na taj način zaštititi prava maloljetnika.

Nadležni centar za socijalnu skrb zatražit će mišljenje od Pukanićeve kćeri i njezinih bliskih srodnika o posebnom skrbniku, no ono nije i obvezujuće za odluku. Centar će odrediti za Pukanićevu kćer posebnog skrbnika za kojeg drži da će najbolje štititi njezine interese i prava. To može biti i pravnik djelatnik nadležnog centra, što se u praksi često događa, a koji će ju zastupati na sudu.


Koji pravni koraci slijede

1. Utvrdit će se je li Pukanić sastavio oporuku

2. U ostavinskom postupku utvrdit će se imovina I. Pukanića koja ulazi u ostavinsku masu

3. Proglasit će se nasljednici prvog reda (žena i kći)

4. Ako kći nastavi brakorazvodni postupak majke i oca, može biti jedina nasljednica očeve imovine

5. Ako brak Pukanićevih bude razveden na zahtjev kćeri, M. Pukanić može tražiti utvrđivanje bračne stečevine i svoju polovicu imovine

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije